11/25/11 15:53
(http://www.azcheta.com/)

Обстрелват Путин с рими

Московският театър „Естрада“ посегна сатирично на Владимир Путин. Проектът „Градски поет“, закърмен с високи градуси по руски, се ражда от троицата на поет (Дмитрий Биков), актьор (Михаил Ефремов) и продуцент (Андрей Василев) и завоюва милионна публика, съобщават от NY Times.

Пародирането на руския политик се осъществява под опеката на обичани руски поети, чиито стихове са заимствани и приправени според случая. Пакостливата тройка даде глас на руското множество в горчив отговор за плана на бившия президент да се кандидатира за следващ мандат – едно подсилено от липсата на действие настроение.

Представлението започва с имитация на поета Евгений Евтушенко, чиято елегия за безверен приятел е пренаписана за наранените чувства на Путин от минала пролет, когато президентът Дмитрий Медведев даде публичност на различията им. Следват класически сантиментални фолклорни стихове от съветския поет Александр Твардовски, преобразени като коментар за сценичните появи на Путин. И това е само леко надникване на виртуалната сцена на „Градски поет“.

В началото създателите на прoекта съвсем скромно са очаквали седмичните им видеоклипове да предизвикат нeколкохиляден интерес. Първият достига 250 000 гледания. След десет месеца и повече от трийсет сатирични поеми отвъд всякакъв оптимизъм обаче цифрата е 14 милиона по данни на Юри Катсман, който публикува поемите в интернет.

„Правителството ни храни,“ казва Андрей Василев за Times зад кулисите на спектакъла, наслаждавайки се на поредния си коктейл. „Това не е шега. Колкото по-глупаво се държат те, толкова по-добро е нашето шоу.“

От своя страна Михаил Ефремов заявява, че проектът не е с политическа насоченост. Себе си описва като „не-фен на Путин“, но казва, че политическите алтернативи превръщат промяната в ръководството в непривлекателна.

„Мисля, че е добре, че не са ни забелязали досега, или поне се преструват, че не са,“ казва той. „Може би това е твърде малко нещо за тях за това, което правят“. И добавя развеселен: „Можеше да съм във влак за Магадан.“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване