11/28/11 13:57
(http://ikonomika.org/)

Земеделските субсидии са твърде много

С трактори, субсидирани от данъкоплатеца, земеделците протестират срещу данъкоплатеца искайки още повече субсидии – тази пародия не може да се приема за нещо нормално.

Нека, обаче, да разгледаме данните.

1. България дава най-големи субсидии в ЕС като дял от БВП, според данни от Европейската комисия

Всички български граждани бъркат в джоба си, за да субсидират един отрасъл, който в същото време получава и огромни европейски субсидии и не повишава конкурентността си достатъчно бързо.



2. Над 80% от субсидиите отиват в 5000 големи фермери, които могат спокойно да се оправят и без субсидии

Да се представят земеделските субсидии като пари за малкия фермер е невярно – парите отиват в големи бизнес структури, които нямат никакъв проблем да оцелеят на пазара дори и без никакви субсидии. А ако имат проблем с оцеляването, ще фалират и ще бъдат изместени от по-ефективни фирми, както става с всички останали сектори на икономиката.



3. Земеделските субсидии се увеличават през 2012

През 2011 година земеделските субсидии са 1.06 милиарда лева, а през 2012 година се увеличават на 1.26 милиарда лева – очевидно субсидиите се увеличават, а не намаляват. Това, че земеделците искат 1.5 милиарда лева субсидии е съвсем друга тема, показваща тоталната липса на връзка с реалния свят, в който всеки ден Еврозоната се тресе, включително чрез фалит на държави заради бюджетна щедрост и популизъм.


4. Крайно време е земеделските субсидии да се намалят

България трябва да премахне националните субсидии и да гласува в ЕС за премахване на европейските субсидии. По този начин българското земеделие ще стане по-конкурентно, тъй като естествените му предимства няма да бъдат ограничавани от субсидии в България и в Европа. Така и така земеделците протестират, поне да се прокара една добра реформа.




Блогът за икономика 2011

Публикувана на 11/28/11 13:57 http://ikonomika.org/?p=6025
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване