12/02/11 07:40
(http://www.azcheta.com/)

Книгите в музиката

Музиката и литературата винаги са вървели ръка за ръка, а какво по-хубаво от това да си имаш "саундтрак" към любимата книга? По-долу се опитах да направя кратък обзор на вдъхновените от книги банди и парчета, разбира се, подплатени с веществени доказателства от YouTube.

Една от най-успешните песни на английската рок банда "Coldplay", например - "Clocks", е написана от всичките четирима членове на групата по трагедията на Фридрих Шилер "Вилхелм Тел" (която, между другото, и Хитлер споменава в "Моята борба").

Култовото парче "Sympathy for the Devil" на още по-култовите Rolling Stones пък е посветено на романа на Михаил Булгаков "Майстора и Маргарита". Но вие може би сте усетили нещо руско в цялата работа още от текста: Killed the czar and his ministers / Anastasia screamed in vain / I rode a tank и т.н.

 

Една доста никаква откъм текст песен, All I Wanna Do на Шерил Кроу, пък се оказва, че взема текста си от стихосбирката на Уин Купър, който май е най-известен точно (да не кажа само) с това.

И понеже Флойд винаги са били нещо специално, докато другите рок групи правеха песни по книги, те направиха цял албум. Цялата концептуална тава "Animals" от 1977 г. е вдъхновена от "Фермата на животните" на Оруел.

Трябва да признаем обаче, че макар "Animals" да е един от най-известните албуми, изцяло инспирирани от литературата, то той далеч не е единственият. Първият студиен албум на испанската готик банда Forever Slave е озаглавен "Alice's Inferno" - посветен на "Алиса в страната на чудесата" и Дантевия "Ад". Концепцията на албума, както можете да предположите, е изключително мрачна и не ви препоръчвам да слушате предложената песен, ако предпочитате Алиса на Луис Карол пред филмовата интерпретация на Тим Бъртън.

Разбира се, има и групи като Blind Guardian, чието цялостно творчество е базирано на книги - най-вече тези на Дж. Р. Р. Толкин. Парчето им "And Then There Was Silence" е вдъхновено от Омировата "Илияда", "Traveller in Time" - от "Дюн" на Франк Хърбърт. Песните, направени по книги на Стивън Кинг, са няколко - "Altair-4" и "Tommyknockers" (по романа "Томичукалата"), "Guardian of the Blind" ("То"), "Somewhere Far Beyond" ("Тъмната кула").

Като цяло Толкин е един от най-вдъхновяващите автори за музикалния свят. Особено въздействие е оказал и на титаните от Led Zeppelin и песните им "The Battle of Evermore", "No Quarter", "Ramble On", "Misty Mountain Hop".

Доста литературна банда са и Metallica. Едно от най-емблематичните им парчета - "For Whom the Bell Tolls", е написано по едноименния роман на Ърнест Хемингуей. Друга тяхна голяма песен, "One", пък е вдъхновена от "Джони грабна пушката" на Далтън Тръмбо. По литературно произведение са също и "The Thing That Should Not Be" и "The Call of Ktulu" са по "Зовът на Ктхулу" от Хауърд Лъвкрафт.

И така можем да продължим много дълго, особено ако продължаваме да се въртим около рок динозаврите, но нека не си губим времето за четене в разговори за книги, нали така? За финал поздравявам с едно особено музикантско парче за едно особено любимо литературно чудовище - песента е “All Along the Watchtower” на Bob Dylan, а книгата - "Франкенщайн" на Мери Шели.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване