12/02/11 05:37
(http://krokotak.com/)

Коледни меденки

Още един участник в нашия Коледен конкурс –  Евелина Маринова и част от нейното писмо:

Тези “прозорчета”, които изглеждат толкова ефектно, всъщност са елементарни за направа (не е ли винаги така?). Просто купувате твърди бонбони без пълнеж, слагате ги в пликче, кърпа или каквото сметнете за удобно (аз ползвах плътни пликчета) и ги натрошавате на ситно с чука за пържоли (естествено пак може да се ползва каквото има под ръка). Колкото по-ситно са натрошени бонбоните, толкова по-гладко става след това “стъклото”. Това се отнася особено за лукчетата, които се топят по-трудно. Та, с позволението на моята приятелка Ани ще ви пусна нейната рецепта за меденки (http://vkusnoteka.blogspot.com/2010/12/blog-post_21.html), а именно:

Продукти за меденките:

200 гр. мед
130 гр. кафява захар
1 с.л. ром
100 гр. меко масло
1 яйце
500 гр. бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. букет от подправки канела, джинджифил и индийско орехче
Загрейте меда и кафявата захар на котлона до леко разтопяване, охладете сместа и я изсипете в дълбока купа. Добавете 1 с.л. ром, 1 яйце и мекото масло. Разбийте с миксер, докато стане леко на пяна. Сложете брашното в друга купа. Направете кладенче и изсипете в него бакпулвера и 1 ч.л. букет от подправки канела, джинджифил и индийско орехче. Разбъркайте добре и пресейте в купата със сместа. Разбъркайте с миксера, докъдето можете и след това омесете на ръка тестото, за да го споите добре. Приберете купата с тестото в хладилника поне за 2 часа, за да стегне. След това върху хартия за печене разточете тестото до дебелина около половин сантиметър и изрежете формички. В изрязаните сладки изрежете по-малки дупки с различни формички или с остър нож. Наредете сладките за печене в тава, покрита с пекарска хартия, след това с пръсти посипете в дупчиците по малко от натрошените бонбони. Изпечете на предварително загрята до 170 градуса фурна до порозовяваве на сладките. Оставете да изстинат в тавата, в противен случай рискувате бонбоните да се разтекат. И готово! Меденките ви с прозорчета са вече завършено дело, остава само да ги вложите в украсата, както намерите за добре, или пък просто да си похапнете!
Вижте още:
Публикувана на 12/02/11 05:37 http://krokotak.com/2011/12/koledni-medenki/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване