12/21/11 17:34
(http://www.bivol.bg/)

Барозу и еврокомисари агитирали за Плевнелиев за сметка на европейските данъкоплатци

baroso-bb

Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е пътувал до София за участие в партийно-пропагандно мероприятие на ГЕРБ със самолет платен от Еврокомисията, която е платила и престоя му в нашата столица.

Това става ясно от отговор на говорителя на ЕК Марк Грей, изпратен два месеца след запитване на Биволъ кой е платил разходите за еврокомисарите, които се събраха на партийно събрание на ЕНП в София в разгара на предизборната кампания и афишираха подкрепа за кандидата Плевнелиев.

Освен Барозу в съвещанието на ЕНП в София участваха еврокомисарите Януш Левандовски - по бюджета, Йоханес Хан - по регионалното развитие, и Кристалина Георгиева - по хуманитарната помощ, както и председателя на Европейския парламент Йежи Бузек. Те се срещнаха с кандидат-президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев и изказаха подкрепа за неговата кандидатура.

В официалната програма на ЕК обаче е спомената единствено срещата на Барозу с премиера Бойко Борисов.

Президентът Барозу е пътувал от Брюксел до София на 13-ти октомври. Нощувката в българската столица на 13 срещу 14 октомври е струвала 132,47 евро - уточнява Марк Грей.

На 14-ти Барозу е пътувал от София до град Тур във Франция за официална среща френския премиер Франсоа Фийон, след което е бил в Париж, за да се срещне с Никола Саркози.

"Самолетът за пътуването Брюксел-София-Тур-Париж е предвиден в рамковия договор на Европейската комисия с Белгийската авиационна асоциация (ABELAG) и цената на всяко отделно пътуване не може да бъде предоставена" - пише още Марк Грей.

Той не отговори на въпроса на Биволъ на каква сума възлизат командировъчните на Жозе Мануел Барозу и на еврокомисарите, посетили партийното събрание в София.

При тези обстоятелства би било нормално пътните, нощувките и командировъчните на всички участници да бъдат поети от бюджета на Европейската народна партия, която е организирала срещата в София, а не от бюджета на Еврокомисията, която е политически неутрален орган, финансиран солидарно от всички европейски данъкоплатци.

Публикувана на 12/21/11 17:34 http://www.bivol.bg/barrosogerb.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване