12/22/11 09:18
(http://vasvalch.com/)

Национално движение от шоколад

campaign-visualТърсех си интересна позитивна кампания, която да споделя и, естествено, си намерих. И то с доста креативна идея, а и направена от наши съседи. Никога досега не съм се замисляла как шоколадът може да влияе на националния имидж, но ето, че явно всичко е възможно. Защото мащабната кампания за промяна на онлайн имиджа на румънците е предприета не от държавата или някое НПО, а от страна на шоколадовия бранд ROM.

С просто търсене ще видите, че мнението за румънците не е особено позитивно. Ако напишете “Romanians are” в Google, фразата автоматично ще се допълни с неща като “цигани”, “крадци” и други неприятни неща. Това се случва и на други езици. ROM решава, че това трябва да се промени и приканва румънците да помогнат за промяната като пишат в Google “Romanians are smart” или еквивалента на друг език. Това можете да направите директно от сайта на кампанията. Видях, че аз съм направила едно от над 126 000 търсения на английски, което е помогнало на съседите – активността хич не е ниска. Целта на ROM е да изведе “Romanians are smart” като водещо предложение в live search опциите преди националния празник на Румъния, 1 декември. Според моите търсения резултатът е постигнат. Но също толкова важно е, че първият резултат е сайтът на шоколад ROM :) Вижте видео за кампанията с малко повече информация:

Защо работи?

  • Кампанията е позитивна и е насочена директно към таргет групата;
  • Марката се превръща в лидер на обществена кауза, с което нейният имидж се подобрява;
  • От SEO гледна точка търсенето носи позитиви на ROM;
  • Каузата не е ограничена по нито един признак и привлича вниманието еднакво на мъже, жени, млади, стари, образовани или не – идеално за масова марка като шоколад;
  • Позитивното отношение и националната значимост привличат медии и блогъри, без те да чувстват, че правят реклама на бранд;
  • Наличието на ясен краен срок дава възможност за последваща публичност (обявяване на позитивни резултати, но това можеше да бъде и призив в стил “Остана ни още малко!”, ако резултатът не е постигнат)

Като цяло, много приятно изненадана съм от идеята. Мислите ли, че тя би работила и у нас?



Още по темата:

  1. Барби в еманципирания свят

Публикувана на 12/22/11 09:18 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/BR-DMreOx20/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване