12/23/11 10:45
(http://www.bivol.bg/)

Марк Грей: "Барозу не е подкрепял Плевнелиев"

baroso-bb

Говорителят на Европейската комисия Марк Грей реагира на публикацията на Биволъ, в която се поставя въпроса за това кой е платил еврокомисарския "десант" в София на 13 и 14 октомври в разгара на предизборната кампания за президент.

"Аз напълно отхвърлям тенденциозното ви тълкуване. Hяма да намерите нито едно изявление на Председателя относно президентската предизборна кампания в България. Председателят Барозу не подкрепи нито един кандидат. Той посети София, за да се срещне с Mинистър-председателя и да присъства на конгреса на ЕНП. Председателят Барозу обикновено присъства на конгреса на ЕНП. Председателят не се извинява за това, че член на политическото семейство на ЕНП - той е политик, а не държавен служител."

Биволъ не е поставял въпроса за извинение, а за това кой е платил, за да присъстват европейските политици на партийно мероприятие в София.

Отговорът на Марк Грей на наше запитване от октомври 2011 беше, че Председателят Барозу е ползвал самолет афретиран по договор на Еврокомисията с белгийска въздухоплавателна компания. Грей съобщи и цената на нощувката в София, но не даде данни за командировъчните на Барозу и придружавалите го еврокомисари.

Друга странност на това посещение е, че на официалната страница на програмата на ЕК партийната среща на Европейската народна партия, на която е присъствал Председателят Барозу, е дадена в Брюксел, а не в София. Дали става въпрос за грешка предстои да се изясни, но е факт, че от оповестената информация не може да се направи връзка между официалното посещение на Барозу в София и официалната среща с Бойко Борисов и партийното събрание проведено също в София, което не може и не трябва да ангажира финансово Еврокомисията. С други думи, така поднесената информация заблуждава и отклонява някои неудобни въпроси.

Capture_decran_2011-12-23_a_13.15.03

С Плевнелиев начертахме България...

Удивително е колко късопаметни са европейските политици за батаците, в които могат да ги завлекат българските андрешковци. Преди години еврокомисарят Франко Фратини използва идването си в София, за да ходи на ски в Боровец заедно с Румен Овчаров. После не кой да е, а шефът на националното следствие Ангел Александров заговори за едни снимки от Боровец, които можели да му костват живота. Наложи се Борис Велчев и Румен Петков да ходят до Брюксел, за да убеждават еврокомисарите, че снимки няма.

Ски уикенда на Фратини като аргумент за напредъка на страната в борбата с корупцията и организираната престъпност, привлече вниманието на Файнаншъл Таймс, който постави въпроса за смесването на жанровете: нерде официално посещение, нерде ски на Боровец?

Именно като смесване на жанровете може да се интерпретира посещението на Председателя на ЕК в София през октомври, в разгара на предизборната кампания. Факт е, че официалната среща на Жозе Мануел Барозу с Бойко Борисов беше безсрамно използвана от управляващите за пропагандни цели.

На 13-ти октомври Борисов дава официална вечеря за Председателя Барозу и другите еврокомисари дошли в София. За случилото се на срещата той разказва на следния ден·пред бюрото на ЕНП, което заседава в София·със следните думи (цитат от в. "24 часа")

“С Плевнелиев начертахме България с магистралите на една картичка от менюто за вечерята, еврокомисарят (по бюджет и финанси - б.р.) я подписа, а г-н Барозу написа “Обичам България”.·

В какво качество г-н Плевнелиев е присъствал на тази официална, подчертаваме, вечеря, след като той в този момент не е член на правителството? Другите кандидат-президенти нямаха шанса да вечерят с Председателя на ЕК, да си разменят с него трогателни драсканици по менюто и всичко това да бъде огласено в национален ефир от премиера.

Удобното съвпадение на партийното събрание на ЕПП в София с кандидат-президентската кампания е съвсем прозрачна балканска хитрина на ГЕРБ. Г-н Барозу е приел да участва в тази евтина режисура на "потьомкинско село", нарисувано на менюто, поради което обясненията му сега звучат неубедително.

Но това не бива да отклоняват вниманието от основното питане: кой плаща за политиците, дори когато са на най-високо европейско ниво, и за какво им плаща? Да се съвместяват официални срещи платени от бюджета на Еврокомисията с партийни срещи е не само конфузно политически, но и подозрително от финансова гледна точка.

За партийните събрания на политиците да си плаща партията им. Нека има прозрачност и отчетност, и тогава между политиците и медиите с техните "тенденциозни тълкувания" ще има мир и хармония. Нещо, което можем да си пожелаем в навечерието на Коледа и Новата 2012.

Публикувана на 12/23/11 10:45 http://www.bivol.bg/grey-barroso-plevneliev.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване