12/25/11 14:59
(http://ivo.bg/)

Тиха нощ, наистина!

Все пак едно реално, осезаемо чудо се сътвори на днешния празник Рождество Христово: но дали го разпознахме? А може да ми се е сторило?

Откакто „Радка пиратка” нахлу в живота ни, за първи път на Бъдни вечер беше тиха нощ. Може и да не е била свята за всички, но поне в софийския квартал, в който живея, нямаше бомбички, ракети и други подобни изблици на демонстративна карнавална простотия насред празника на надеждата и смирението.

Не знам на какво се дължи този феномен. Но ако кризата е причината глупаците да ни спестят шумното си присъствие поради спестовни съображения- да живее кризата!

В нашата тиха и кротка провинция медиите „съобщават” приоритетната „новина” с давност от две хилядолетия, че днес е Рождество Христово. Но извън нашата Коледа истински бомби и зловещи „фойерверки” отнеха живота на десетки хора. Зловещо е положението в държавата, в която се намират единствените две църкви с проповядване на арамейски, езика на Христос. Намират се в околностите на Дамаск, който претендира да е най-древната столица на света. В нея обаче управлява сатрап с кръвожаден нрав, който избива методично собствения си народ.

За да научи човек какво става по големия свят трябваше да включи телевизора на някоя чужда програма. Защото правилата на осведомяването в новинарския жанр важат универсално и навръх Коледа. Не по-малко християнските по своя национален генезис телевизионни мрежи по света също споменават за големия християнски празник, но не изневериха на професионалната с мисия да бъдат средства за масово осведомяване. Приятно или не, фактите са такива, каквито са…Само чу тук инерцията на провинциализма е взела властта в мисленето и подредбата на приоритетите в информационните средства, които гледат календара, а не реалния живот- сакън, да не ги обвини някой в „кощунство” при отразяването на действителността: такава, каквато се харесва на медийното началство. По течението на празничната вълна.

Разбира се, който търси ( реалните новини), намира- в днешно време комуникациите позволяват това. Но не и в българските медии, където разчупването на канона да се прави новина от събития с вековна календарна предсказуемост е немислимо- в смисъл, че на никой не му и хрумва. Така е по-лесно.

И понеже ще попита някой какво би трябвало да „дават” навръх Коледа по телевизора, отговорът е простичък: истината. Тя е грозна в една Сирия ( която произвежда водещи за света новини), но световните информационни средства не си позволиха да я загърбят заради светлия християнски празник. Новините не се делят на „светли” и „тъмни”, колкото и да ни се иска да бъдат все хубави. Те наистина са „такива, каквито са”, както лицемерно ни заявяват нашенските медии, показвайки ни обаче онова, което са си наумили.

Е, поне една хубава новина ви съобщих и аз: по някакво чудо на чудесата на празника този път нямаше бомбички. Разписах се и аз с нещо „значимо” като принос в новинарството!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване