12/31/11 10:15
(http://ivo.bg/)

Новогодишното „апчих“ и „наздраве“!

Разни лидери, разни идеали…И по думите им в последния ден на годината ще ги познаете: кой за какво си мисли и какво си може!

В Германия телевизионното новогодишно обръщение на канцлера Меркел няма нищо общо със сладникавите общи приказки на сиропената традиция, която по стар комунистически навик се излива от екрана в последните минути на година от устата на президента Първанов. В предварително разгласена реч Меркел се концентрира върху прагматичния въпрос от най-голяма важност: единството на Европа около единната валута.

В Русия протежето на Путин на президентския пост Дмитрий Медведев си пази „изненадата” за новогодишната си пропаганда, която е всъщност прототипът на българската „традиция” с шампанското да се става на крака пред декламиращия държавен глава. Но този път май има изненада и за МедвеПутина ( както наричат тандема в Русия).Руската телевизионна водеща Татяна Лазарева призова в блога си да се бойкотира новогодишното приветствие на президента Дмитрий Медведев, предаде Би Би Си.

Лазарева призова зрителите да изключат телевизорите си, след като започне речта на Медведев.

„Едно от най-рейтинговите предавания през годината е словото на президента… Обикновени речта се предава по всички канали и всички я гледат. Но времената се менят.“ – коментира водещата.

Татяна Лазарева участва в митингите в Москва и Екатеринбург против фалшификацията на резултатите от парламентарните избори в Русия. /DarikNews.bg

Така е, в Русия времената се менят, но още няма разрешение за същото у нас. И тук имаше масово възмущение от нередностите на изборите и самите телевизии се надпреварваха да ловят със скрити камери търгаши на гласове. Ако е имало волнодумци сред водещите, които биха се одързостили да призоват гражданите да бойкотират управниците си, селекцията междувременно си е свършила работата –години наред именно президентът Първанов имаше водеща задкулисна роля в този процес, преди да преотстъпи първенството на напористия си конкурент по овладяване на медиите , премиера Борисов. Ето защо днес българският телевизионен екран не търпи отклонения от определените им граници – факт, отчитан редовно от организации, като „Репортери без граници”. Така че Първанов ще си ходи след последното си триумфално нищонеказване, полято с евтиното шампанско на скъпо струващото на България традиционното примирение.

За обединена Европа обаче се изказа и българският премиер Борисов – почти като Меркел.Тя говори за единната валута, а Борисов се обяви революционно за обединение на военните и полицаите от ЕС. Щяло да бъде по-ефективно. Това е положението: кой каквото му е на сърце.

„Наздраве”, както си пожелаваме при всяко кихане! Дано не съм засегнал някого (с опасен вирус) в това нездраво време.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване