01/03/12 04:44
(http://www.reduta.bg/)

Граждани от всички европейски страни, бунтувайте се !

Владимир Шопов

Навлизаме в годината на една от най-очакваните европейски политически иновации.  След години на дебати в началото на април 2012 година започва да действа европейската гражданска инициатива. Тя дава възможност на един милион души да поискат от европейската комисия да излезе със законодателно предложение по въпрос от нейните правомощия. След дълги битки броя на необходимите подписи бе закрепен на 1 милион като те трябва да бъдат от една четвърт от страните-членки. Присъединяването е възможно и чрез електронен подпис, а становището за допустимост на искането е в самото начало на процедурата, а не след събирането на 300 000 подписа, както искаха някои европейски политици. За да тръгне инициативата е необходимо единствено да се съберат 7 физически лица, граждани на ЕС. Със старта на този механизъм завършва една от най-дългите вълни на дебата за демократизирането на съюза и започва един експеримент.

В пожелателния свят на европейската демокрация гражданската инициатива трябва да спомогне за постигането на няколко големи цели. Чрез своята активност гражданите могат да активират т.нар. „законодателен бутон” и да се опитат да принудят комисията да предложи законодателно решение на някой сериозен проблем, което ще скъси прословутата дистанция между обикновения европеец и сложните структури на ЕС. Това върви с надеждата, че подобно упражнение ще бъде и нещо като показен урок по политическа грамотност и ще повиши самата политическа култура на европейците. Това обаче може да се случи единствено, ако участието в граждански инициативи не остане силно малцинствено занимание. Друг търсен ефект е свързан с това да бъдат стимулиране дискусии по теми, които се отнасят до целия континент, а не просто за неща, които интересуват само отделните държави. Официалните структури на ЕС не могат да бъдат единствените, които се занимават с въпроса какво прави Европа. Гражданската инициатива има известен потенциал и да „европеизира” националните дебати за Европа и да вкара в тях повече въпроси, които касаят континента като цяло. Горе-долу така изглежда пожелателния списък при въвеждането на новия европейски инструмент, но той тепърва ще се сблъска с политическата реалност.

Още преди да е започнал механизмът поражда конфликти и спорове. Вече са събрани десетки инициативи, за които има готови и завършени подписки. Сред най-дискусионните е тази на „Грийнпийс”, която предвижда забрана на всякакви генно-модифицирани агрокултури. Тя получи над милион подписа, бе връчена на комисията и сега върви юридическа битка, защото комисията не приема нейната легитимност като твърди, че е направена преди да са разписани ясно правилата. От екоорганизацията пък настояват, че правната основа на инициативата е самия Лисабонски договор и тя е достатъчна за стартирането на самата подписка. В много от големите международни неправителствени структури кипи сериозна подготвителна работа. Например, „Зелената европейска фондация” от месеци вече разпространява наръчник от 116 страници, в който дава конкретни указания как да бъдат организирани успешни кампании за набиране на подписи. Все по-активен е и Европейския институт за инициативи и референдуми, който изследва и подкрепя пряката демокрация. В България също имаше известна активност. Евродепутатката Мария Неделчева бе сред най-активните в Европейския Парламент по темата, а група неправителствени организации участваха в кампанията за опростяване на правилата при събиране на подписи в страната. Гражданската коалиция „България, свободна от ГМО” пък участва в инициативата на „Грийнпийс”.

Отсега е ясно, че това поле за изява ще бъде резервирано основно за „професионалните граждани” от международните организации, които все повече приличат на корпорации. Все по-ядосаните европейци ще стоят на тъчлинията и ще чакат своя момент, които идва с националните референдуми по големи европейски теми. От точно такива референдуми обаче политиците се опитват да избягат все по-усърдно и 2011 година бе изпълнена с десетки правни въртели, които имаха тази задача. Тази игра няма да остане вечно невидима за наострилите внимание европейски граждани и допълнително ще ги разгневи. Гражданската инициатива събуди много мечти на европейските и гражданските оптимисти. Повечето едва ли ще намерят своята реалност, но проблема с тежката делегитимация на ЕС има нужда от всяка една възможност за дори частични решения. Независимо от многото условности.

Публикувана на 01/03/12 04:44 http://www.reduta.bg/?p=2233
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване