01/08/12 09:08
(http://ivo.bg/)

Симп(том)атично тъжно за веселбата на Ивановден

Eдин отец Иван има достоен, а ще го изкълват. Къде сте, интелектуалци?

7 Януари 2012
e-vestnik
Ивановден мина без традиционните лигави телевизионни и вестникарски репортажи къде се напиват Иван Славков – Батето, агент Тенев и компания, как режат цяло печено прасенце и прочее.
За този ден българските медии намират за най-интересно пиянските изпълнения. Батето, Бог да го прости, си отиде и ги лиши от сюжет да отразяват прочутия имен ден.
А някой да се сети да направи репортаж например за отец Иван от Нови хан? Да, сещат се редовно да правят репортажи, в които се обяснява, че отец Иван е сводник, събирал проститутки, които работят за него.
Един свят човек, без ничия помощ, събира сираци, бездомници, строи им жилища, учи ги да гледат животни, за да се изхранват, прибира несретници, майки с деца и без деца, останали на пътя. И вместо внимание и благодарност, го кълват отвсякъде.
Интелектуалци защитават с подписки владиците. А ще се сетят ли да направят една подписка за отец Иван?
Държавата иска да събаря постройките му като незаконни, вместо да му помогне да ги дострои. Жълти вестници го изкарват какъв ли не, а църквата мълчи, сякаш отец Иван не принадлежи към нея.
А някой владика да е направил нещо подобно на отец Иван от Нови хан? Да е събрал някъде бездомници, да им помага?
Всичко, с което се прочуват владиците са новите джипове или новия часовник на пловдивския владика Николай, новия кадилак на варненския владика Кирил, новия мерцедес на игумена на Бачковския манастир и т. н.
И разни като Божидар Димитров и споменатите по-горе интелектуалци защитават правото на владиците да се возят на лимузини.
Защити ли някой от тях правото на отец Иван – единственият – да помага на хората безкористно?
Някога цар Петър минал 500 километра от столицата Велики Преслав до Рилския манастир, за да види отец Иван Рилски. Отецът само му се поклонил отдалеч и не пожелал да се срещне с него, отказал златото, което царят му носел, приел само плодовете.
Дали някой сегашен цар ще иде не на 500 км, а до Нови хан, да види как един човек без пари служи на бедните?”

Този текст на Иван Бакалов, който за пореден път доказва, че в България все пак и въпреки всичко има журналистика и журналисти, които поставят пръст в раната, вместо да се присламчват към всяка печеливша софра. Сигурно ще се намерят несъгласни с избора на автора да обърне внимание на болезнения въпрос в празничен ден- нали за нас празникът означава ядене, пиене и веселба. Що да разваляме убавата традиция.

В този смисъл нашата журналистика си е направо празнична по своя благ нрав спрямо силните, ръмжейки срещу падналите и слабите с хъс, който издава гузната й съвест на вързано куче, лаещо служебно зад стобора, но дойде ли вълк- притаява се в колибката.

И понеже вълкът у нас козината си мени, дори и главните редактори понякога, но нрава не- една малка реплика. Телевизиите може и да спестили традиционните си репортажи (засега, очаквам светските рубрики да компенсират пропуска), за които пише Иван Бакалов, но все пак не мина без тях в медиите. Ето какво съобщава по въпроса в. „24 часа” за Ивановден като задължителна програма в българската публичност, илюстрирайки сведението си със снимка, на която именникът е облечен в ярко червена яко руска рубашка, канейки гостите си от предполагаемо българския „елит” със следното руско стихче:

Пить можно всем!
Необходимо только
знать где и с кем, за что,
когда и сколько.
Така започва поканата, отправена до трима български президенти, премиера Бойко Борисов и други 100 ВИП гости от политическия, финансовия, културния и артистичния елит. Поводът е днешният Ивановден, ден, определен в църковния календар на св. Йоан Кръстител. Адресат е агент Иван Тенев, мястото е елитен столичен ресторант, разположен на пъпа на София. Часът е 12 на обяд.
Желю Желев потвърди поканата, от протокола на Георги Първанов също потвърдиха, само Петър Стоянов, ако не лети до Кувейт, каза, че ще дойде, разказа вчера именникът. С премиера се познаваме доста лично, но не знам дали ще има възможност да дойде, разказва като хлапе, което се вълнува от предстоящия си празник, най-популярният агент на България.
Години наред той посреща именния си ден с двама свои приятели. Иван Славков-Батето, лека му пръст, вече не е сред нас, а Иван Гарелов тази година замина за новогодишните празници в Пампорово и ще посреща там именния си ден с приятели, обяснява още агентът.”

Ако се замисли човек, вероятно най-известният Иван на света е онзи, който за същия този свят и за самата Русия означава „страшни”, но само у нас наричаме „грозни”. Дали от раболепие или от безхаберие, отказът да си преведем името му на български постига обратния ефект на търсения от обожествяването на Дядо Иван. Защото, да, в русофилските сайтове у нас изрично е обяснено, че прототипът на мита за Дядо Иван в България е не друг, а Иван Грозни. Това е маниакалният масов убиец на руснаци( любим владетел и образец за подражание за Сталин), изклал само в Нижни новгород 40 000 свои сънародници заради своя садистичен кеф, прекършвайки за векове напред порива на руснаците да се европеизират).

И е някак си симп(том)атично (но само за като за българите с независимо мислене) да се посмеем тъжно над страшно грозното явление да сме по-ивановци от Иван!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване