01/10/12 13:47
(http://www.gorichka.bg/)

Защо Дядо Коледа каза НЕ на шистовия газ

protest_shistВ началото на декември в София имаше протестно шествие срещу проучванията и добива на шистов газ в страната. На него протестиращите декларираха безрезервната подкрепа и съпричастност на Дядо Коледа. Тази идея накара медиите да отразят по-подробно събитията в сравнение с всички предишни опити да бъде ангажирано вниманието на институциите и обществеността с този проблем. В Горичка се запитахме какво подтикна Добрия старец към такава безпрецедентна намеса в енергийната политика на България. Изпратихме му писмо и след отминаването на празниците той е намери време да ни отговори!

След като подчерта юридическата си необвързаност по геополитическия диспут за шистовия газ и любезно отклони поканата да бъде лектор в бъдещ Форум Консуматорско общество, Дядо Коледа посочи три причини, поради които той застава решително СРЕЩУ добива на шистов газ по света и у нас. Споделяме ги с вас и разбира се подкрепяме с две ръце всичко, което Дядо Коледа казва. А вие?

Шистовият газ се добива от непослушковци

protest_shist1

В черния списък на Дядо Коледа попадат много от компаниите, които се опитват да ни убедят в пълната безопасност на технологиите за добив на шистов газ. Така например петролният концерн, кандидат за фракинг в Добруджа, Шеврон, който и в момента твърди, че газът от шисти е най-чистото изкопаемо гориво, е причинил ред екологични пакости на няколко континента. За някои от тях, като например отравянето на амазонските гори в Еквадор, компанията все още отказва да поеме отговорност. Запитан дали Шеврон ще уважи решението от април 2011 г. на еквадорския съд да заплати 9 милиарда долара на местните жители за нанесените вреди, говорител на концерна заявява, че компанията няма да плаща и ще обжалва. Затова приемаме с капка недоверие изявлението на българския министър на икономиката Трайчо Трайков за „неограничената отговорност” на корпоративния пакостник при евентуален инцидент в България.

Шистовият газ вреди на Северния полюс

santa_home_melt

Въпреки, че индустрията твърди противното, често цитирани изследвания показват, че добивът на шистов газ може да вреди дори повече на климата, отколкото производството на енергия от въглища. Това се дължи на изтичането на метан от раздробените скални пластове при кладенците, а процесът създава 20 пъти по-силен парников ефект в сравнение с емисиите въглероден диоксид. Последствията са немислими, а учените подозират, че още преди 2030 г. домът на Дядо Коледа може да се стопи напълно.

koleda_gasШистовият газ не е в духа на Коледа

Дядо Коледа споделя впечатлението си, че големите петролни компании, борещи се за усвояване на малкото оставащи изкопаеми залежи на планетата играят мръсни игри. Интересен е например случаят, в който през месец май тази година петте члена на „големия петрол” (БП, Шеврон, Коноко-Филипс, Екзон-Мобил и Шел) обединиха усилията си, за да предотвратят приемането на закон, който би прекъснал субсидиите им на фона на рекордно високите цени на бензина и корпоративни печалби. Познатите заподозряни водят и напрегната надпревара за природен газ, а шистовият добив е само част от нея. Такива събития отвличат вниманието и подкопават усилията за развитие на нисковъглеродна енергетика и истинска зелена икономика в Европа, и света.

Снимки: Bgnes, teakdoor.com,wherewillsantalive.ca и АР.
Публикувана на 01/10/12 13:47 http://blog.gorichka.bg/?p=6387
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване