01/12/12 21:00
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Бобена манджа, но по-различна

Всъщност, това беше първата рецепта, която опитах със златния сироп, но реших да подходя по-сдържано, на неговата премиера. Поводът да се занимая с това се беше скрил в описанието и приложението на златния сироп, а именно предназначението му за добавяне в сладки (не е за учудване) и солени ястия. Второто ме накара веднага да изостря сетива и препрочета текста. „Ще имаме забавна вечеря“ – помислих си и се усмихнах сама на себе си, повдигайки вежда и кимайки одобрително (досущ като Джоуи от „Приятели“).

В рамките на една седмица, два пъти приготвях тази рецепта, което си е направо рекордно, при положение, че не давам много – много изяви на боба, да не кажа, че незаслужено го пренебрегвам. Забелязвам, че неговото присъствие на масата се концентрира в този сезон от годината и то защото покрай традиционните постни ястия за Бъдни вечер съм преоткрила неговата красота. След месец-два вече ще съм забравила за него, отдавайки главната роля на нещо пролетно и зелено.

Но бих си припомняла често вкусът на този боб – сладък и пикантен, с дълбок аромат на пушен пипер. Сега даже ми се прияде от него и май ще накисна малко боб за утре, тъкмо да си припомня пропорциите, защото смятам, че тук те са наистина важни. Важни за това, което опитах първият път и което не бих променила повече.

Бобен гулаш

Адаптирано от lylesgoldensyrup.com

Посочените количества са за 2 големи или 4 малки порции

Продукти:

  • 250 гр. дребен бял боб
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 100 гр. бекон, нарязан на дребни кубчета
  • 250 мл. доматено пюре
  • 300 мл. зеленчуков бульон или вода
  • 1 червена чушка, нарязана на кубчета
  • 1 супена лъжица с връх меласа
  • 1 супена лъжица с връх златен сироп
  • 1 чаена лъжица пушен пипер
  • 1 чаена лъжица горчица на зърна
  • сол и прясно смлян шарен пипер

Бобът се накисва във вода от предната вечер. Прецежда се, водата се изхвърля и се налива нова, колкото да покрие бобът. Слага се на умерен огън и се оставя да заври. Когато заври, отново се прецежда и се налива нова вода. Поставя се на умерен огън и се вари докато стане почти готов. Прецежда се.

В тенджера, на умерен огън се загрява зехтинът. В него се сотира лукът за 3-4 минути. Добавя се беконът и се запържва за 4-5 минути, докато се зачерви. Добавят се всички останали съставки. Тенджерата се похлупва с капак и ястието се оставя да заври. Когато заври, огънят се намаля и се оставя да къкри за около 40 минути или докато бобът стане готов напълно. Ако е необходимо по време на готвенето се добавя още бульон или вода. Ястието трябва да остане с малко гъст сос. Малко лют пипер по време на готвенето или поръсен в края е също приятна добавка за любителите на „горещите“ манджи.

Златен сироп и пушен пипер може да намериш в магазин „Бахара“ на ул. Иван Асен II 9.

Кулинарно - в кухнята с Йоана Бобена манджа, но по-различна от Йоана Петрова - Кулинарно
За още рецепти, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 01/12/12 21:00 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/4GTv72Yh0J4/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване