01/13/12 08:29
(http://www.borisloukanov.com/)

Топ 12 безплатни решения за online storage на файлове

Как да си осигурите стотици гигабайти free пространство с възможности за синхронизация, споделяне на файлове, backup и допълнителни екстри без да плащате и стотинка?

В последните 2-3 години с все по-силното дигитализиране на личния и професионалния ни живот, все по-често ни се налага да имаме достъп до важната за нас  информация – документи, снимки, видеа, презентации и т.н. по всяко време и почти навсякъде.  Приложенията, които ни осигуряват storage да ги съхраняваме в „облачното” интернет пространство ни стават все по-необходими, а мястото, от което се нуждаем – все по-голямо.

В настоящия пост съм се постарал да обобщя и систематизирам най-добрите безплатни решения за целта. Вероятно има и доста такива, които съм пропуснал и заслужават да бъдат включени, но тези, които ви препоръчвам, ги ползвам или поне съм ги тествал и имам лични впечатления от тях. Не всички представени приложения са еднотипни,  но основното, което ги обединява е, че предоставят безплатно пространство за съхранение на файлове онлайн (повечето разбира се, имат и платени версии, но сега няма да се спирам на това). И дори да изберете да ползвате само част от тях, ще си осигурите стотици гигабайти free storage, без да плащате и стотинка.

Dropbox

Започвам с Dropbox, защото няма да крия, че това е любимото ми  приложение. Използвам го още откакто пуснаха бета версията (мисля, че към края на 2008 г.) и до ден днешен съм супер доволен от него.  В момента вече го ползват, повече от 45 милиона души от над 170 държави. Предлага десктоп синхронизация от неограничен брой компютри, както и перфектно работеща мобилна аплокация. Софтуерът е разработен  за всчички основни операционни системи (и десктоп и мобилни), връзката е защитена с SSL. Споделянето на файлове (онлайн и офлайн) също е безпроблемно.
Платформата е подходяща дори и за уеб хостинг на сайтове, и то доста успешно.
Единственият му минус е, че предоставя сравнително малко безплатно пространство – 2 GB и има ограничение от 300 MB за ъплоуд на файл. Но пък всеки регистрирал се в Drobbox чрез ваша референция, ви носи плюс 250 MB допълнително.

SugarSync

SugarSync е почти копие на Dropbox, с абсолютно същите функционалности и основни характеристики, нo с подобрен user interface. Ползвам го отскоро и нямам никакви забележки към работата на софтуера. Различното от Dropbox e, че базовият безплатен акаунт е 5 GB, а от всеки присъединил се благодарение на ваша препоръка получавате 500 MB отгоре (а ако някой си вземе платен акаунт – ви дават 10 GB). И може да качвате файлове до 2 GB. Засега обаче няма версия за Linux.

Box

Box е приложение, което се маркетира не само като online storage application, но и като small business collaboration tool.  Дава възможности за създаване на документи онлайн (има интеграция с Google docs), както и за по-лесно споделяне и шерване на файлове и папки, включително и чрез HTML код. Връзката е криптирана.  Мобилните приложения приложения (няма за Symbian и Windows Mobile) работят отлично. Десктоп синхронизация се предлага, обаче само за  платените акаунти. С безплатен акаунт имате  5 GB пространство и лимит от 100 MB на файл. Ако сте късметлии обаче да притежавате някои от следните мобилни устройства – Sony Ericsson Xperia, LG с Android, Sony Tablet S и Tablet P, RIM PlayBook или HP TouchPad, и си инсталирате до края на годината мобилното приложение на Box, автоматично получавате като бонус още 45 GB към безплатния ви storage.

SkyDrive

Ако ползвате Hotmail или имате регистрация в Windows Live, може да разполагате и с безплатния онлайн storage, който ви предоставя Microsoft – 25 GB. Но пък лимитът за качване на отделен файл е твърде нисък – 50 MB. Връзката е криптирана. За десктоп синхронизация трябва да инсталирате Windows Live Mesh (пространството за синхронизация е 5 GB, които са част от 25-те GB за дадения акаунт).В SkyDrive имате възможността да създавате всякакви Майкрософт документи с помощта на онлайн версия ма MS Office.
Освен за Windows Mobile е разработена мобилна SkyDrive апликация и за iPhone (но силно се съмнявам дали някой я ползва).

ADrive

ADrive са по-щедри от гледна точка на предоставено безплатно пространство – 50 GB, като могат да се качват файлове до 2 GB.  Освен това, има възможност да се качват и цели папки наведнъж. Съществува и десктоп клиент за Windows и Mac, но няма мобилна апликация. Предлага интеграция с онлайн office suite приложението Zoho.
Като цяло обаче софтуерът е доста тежичък и работи малко мудно и бъгаво. Откъм UX също има какво още да се желае.

MyOtherDrive

Качествен онлайн инструмент с криптирана уеб връзка, който ви дава само 2 GB безплатно, но пък няма ограничение в големината на файловете, които качвате. Т.е. ако сте с free акаунт може да качите и само 1 файл от 2 GB. Връзката е криптирана. Десктоп приложението на MyOtherDrive работи и на Windows, и на Mac, и на Linux, предлага добри опции за backup, както и за споделяне на съдържание. Няма обаче мобилни приложения.

Fabasoft Folio Cloud 

Fabasoft Folio Cloud е типичен Cloud Computing софтуер, който предоставя цялостни решения за online business colaboration, като безплатния онлайн storage е само част от тях. Т.нар. primo акаунт дава 5 GB пространство, с лимит на отделния файл максимум 250 MB. Връзката е криптирана. Разработен е за всякакви операционни системи, включително и за мобилни устройства. Предлага и десктоп синхронизация, както и разнообразни опции за създаване и споделяне на документи и различни видове файлове с импортираните контакти.
Лично на мен Fabasoft Folio Cloud не е ми е допада особено. Може би поради многофункционалността си, не е никак user friendly, а софтуерът му за десктоп синхронизация е доста тежък и бъгав.

Uploadingit 

Това е уеб базиран online storage софтуер.  Безплатната му версия ви осигурява 10 GB пространсво и до 200 MB максимум лимит на файл. Ако потребител се регистрира чрез ваш референтен линк, получавате още 256 MG free. Работи много леко и бързо, предлага и multi file upload, както и drag and drop – екстри, които ви спестяват време.
Има версии за Windows и Mac и мобилни приложения за iPhone и Android.
Най-големият проблем при Uploadingit е краткият „expiration time” – само 30 дни. Това означава, че ако един месец не сте влизали в акаунта си, всичките ви файлове ще изчезнат. Разбира се, от Uploadingit ви изпращат мейл alert няколко дни преди изтриването на съдържанието, но това едва ли може да компенсира този голям минус.

4shared

Качествено приложение, което е разработено за основните операционни системи (и десктоп и мобилни), осигурява синхронизация с комютър и мобилно устройство. Предоставя и добри опции за онлайн колаборация и лесно споделяне на всякакви видове файлове, включително и с код за HTML вграждане. Безплатният акаунт е с 15 GB пространство, но е важно да се знае, че подобно на Uploadingit  има „timeout”. При 4shared  поне е доста по- дълъг – 6 месеца. Т.е. ако не сте влизали в профила си повече от 180 дни, всичко, което сте качили, ще бъде изтрито.

Megaupload 

Megaupload също е доста щедър откъм безплатно пространство – 50 GB и до 1 GB на файл. Но и тук неудобството, подобно на горните 2 приложения, е expiration периода. За Megaupload  той е 90 дни. Друг проблем на безплатните акаунти е, че е доста бавна скоростта при качването на файлове, но пък за сметка на това, софтуерът позволява multi uplooad.

FileFactory 

Подобно на горните три, и FileFactory  е типичен уеб базиран online storage софтуер. Но в сравнение с тях този инструмент е най-„щедър”. Предоставя ви цели 500 GB безплатно пространство, като можете да качвате файлове до 2 GB всеки. Скоростта на качване обаче е доста ниска за безплатните акаунти. Но ви позволява bulk upload, до 25 файла едновременно. За съжаление и тук има timeout период, и той е 90 дни. Ако 3 месеца пропуснете да влезете в акаунта си, ще трябва да се простите със съдържанието, което сте трупали.

MediaFire 

MediaFire отиват максимално напред в щедростта – безплатното пространство, което ви предоставят е…неограничено! Лимитът за качване на отделен файл е 200 MB, а ъплоудърът им предлага drag and drop функция. User friendly софтуер, осигуряващ на потребителите разнообразни опции за споделяне на съдържанието в интернет.
Уви, както се казва, няма как всичко да бъде толкова прекрасно – с безплатен акаунт не може да бъдете сигурни колко дълго ще се пазят файловете ви, ако не влизате по-продължително време в него. От MediaFire  заявяват, че няма строго определен expiration период, а заличаването на съдържанието от неактивните акаунти става по тяхна преценка, естествено като преди това са изпратили 4 мейл alerts на съответния потребител. Затова и не препоръчвам да използвате платформата за backup на ценни за вас файлове и директории. Ето отговорът на самата компания на подобен въпрос:
„MediaFire is designed to be used as a File Sharing service. It is not meant to function as a long term backup service for files. Mediafire does not recommend that you upload files for long term storage as they may be subject to deletion if your account is not accessed, or there is not significant sharing activity on your account. For free accounts, there is currently no time limit on how long uploaded files will be stored as long as you access your account or your files are being accessed or there is not an issue of warehousing (storing huge amounts of files without significant downloading activity). Every account is different and different accounts may become idle at different times…”

И в края, като допълнително 13-то предложение:

Google Docs

Вероятно всеки, който има Google акаунт ползва този отличен инструмент. Безплатното пространство, което ви предоставя, не е голямо – 1 GB, но пък опциите, които дава за създаване, споделяне, синхронизация, уеб вграждане, офлайн достъп до документите ви и цялостната му интеграция с другите Google услуги чрез криптирана връзка са безспорен плюс.Освен това Google Docs осигурява качествено превю на векторни файлове, така че ако не сте дизайнер, но ви се налага да преглеждате подобни формати, няма защо да си инсталиране Adobe Ilustrator или Correl Draw..

Топ 12 безплатни решения за online storage на файлове is a post from: Boris Domain -The Marketing Creative Space

Публикувана на 01/13/12 08:29 http://feedproxy.google.com/~r/BorisDomain/~3/97cFNF3W5m8/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване