01/18/12 09:13
(http://ivo.bg/)

ГЕРБер с роза на газа

Понеже някой може да остане с впечатлението, че не подкрепям правилните решения на правителството и неговия парламент, включително като си позволявам да публикувам мнения срещу забраната на проучванията за наличие на шистов газ, днес се решавам на дръзката постъпка да цитирам компетентното антиимпериалистическо и антиамериканско мнение на в.”Ново работническо дело” по въпроса, което напълно съвпада по своя смисъл и практически резултат с аналогичните действия на ГЕРБ и вожда Борисов.

Извинявам се на другарките и другарите от редакцията, че не съм поискал изричното им разрешение за целта, но се надявам да проявят разбиране дори към такъв русофоб и българомразец като мен в случая – ето, съдействам за разпространяване на правдата чрез следната статия от техния вестник, за което със сигурност няма получа нито долар печалба и с това доказвам, че напълно безкористно помагам за правилното информиране на трудещите се в интернет. Пък и от решението на Бойко Борисов да направи България единствената в Европа държава, забранила ПРОУЧВАНЕТО за наличие на шистов газ, следва, че се е осъзнал и се е върнал към изконните ценности от милиционерското си минало, което няма как да не е симпатично на „Ново работническо дело”.
От уважение към оригинални стил и правопис на автора , не съм си позволявал никаква намеса в текста (ivo.bg)

НОВО РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО
Брой 9
1-15 август 2011 г.

За шистовия газ, АЕЦ – Белене и националната независимост
Виктор Стоев
Българските десни политици и разните други българомразци и рософоби, не пропускат ден да оплакват националната независимост, застрашена от руските инвестиции у нас като АЕЦ-Белене, газопровода „Южен поток” и петропровода „Бургас – Александруполис”. Русия ни заробвала икономически, но не така разсъждават, когато става въпрос за инвестиции от други страни. Например, от САЩ, Германия и Турция. Те не ни заробвали, те помагали за нашето икономическо развитие и за излизане от кризата!
Не помня точно преди колко години бе приватизиран „Нефтохим” – Бургас от „Лукойл”-Русия, но България не страда от недостик на бензин. Същото е с газа, който получаваме от Русия. Някой ще каже,че цените са високи (имаше и протести против цената на бензина от Лукоит). Така е, няма фирма, корпорация, която да не реагира на търсеното и предлагането на пазара, но нали скачахме за пазарна икономика, т.е. за капитализъм. Ако повишаването на цената на бензина и газа, които се диктуват от цената на световните борси, е посегателство върху независимостта на страната, тогава как да определим повишаването на цената на тока от американската фирма, която приватизира една от тецовете в Марица-изток. Или на приватизираните електроразпределителните дружества, които постоянно повишават цената на доставяния от тях ток, който купуват от АЕЦ –Козлодуй за жълти стотинки, а го продават за левче и кусор отгоре. Това не е ли заробване?
Аз не мога да определя какво представляват американските военни бази в България, които се издържат от българското правителство – може израз на национална независимост! А продажбата на българска земя на чужди граждани, или разрешението да американската фирма да дълбае в нивите на гражданите от Нови пазар да търсят шистов газ, когато е от ясно по ясно,че той ще унищожи не само нивята на хората, но природата на този златен край. Специалистите алармират и предупреждават, че технологиите за проучване за шистов газ са потенциално опасни за околната среда, а за нашата малка територия последствията ще с унищожителни. Но правителството, както обикновено, когато нещо си е наумило, го прави напук на останалите (в случая с позицията на общинския съвет на община Нови пазар). И не само това, някои коментатори в социалната мрежа твърдят, че Бойко Борисов просто изпълнява искането на щатския посланик, който открито лобира за американската фирма. И как иначе, нали нашият министър-председател сам призна преди време, че е човекът на ЦРУ в България.
И така, руските инвестиции са заробващи, а американските – не!
Министерството на икономиката използва нормативни хватки, за да неглижира решението на общинския съвет на Нови пазар да не се позволява на американската компания „Шеврон“ да проучва и търси шистов газ в района. Местният парламент реши единодушно да се наложи мораториум върху всякакви действия, докато не бъде изготвена оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) от независими международни експерти.
Юристите от ведомството на Трайчо Трайков обясниха вчера пред „Сега“, че високо ценят загрижеността на местните власти, но в конкретния случай решението било неприложимо, тъй като се основава на Закона за опазване на околната среда. Според него ОВОС се прави едва когато се стигне до добив на шистов газ, а договорът с „Шеврон“ е само за търсене и проучване. Освен това икономическото министерство действало по разпоредбите на Закона за подземните богатства, а не по екозакона.
„Добивът е предмет на отделна административна процедура – предоставяне на концесия за добив, която ще се реализира при условие, че търсещо-проучвателните работи приключат с положителен резултат – намиране на находище и регистриране на търговско откритие“, уточняват още от МИЕТ и добавят, че като се стигне до този етап, ще има ОВОС.
Енергийни експерти обаче коментираха пред „Сега“, че подобни аргументи са несъстоятелни, защото при проучване за шистов газ се правят дълбоки сондажи, което според Закона за околната среда изисква възлагане на ОВОС. Това е и мотивът местният парламент в Нови пазар да вземе решението си въз основа на закона за околната среда.
Ведомството на Трайчо Трайков се оправдава, че не е дало никаква предварителна информация на община Нови пазар за това, че „Шеврон“ ще бие дълбоки сонди там, тъй като решението за провеждане на конкурса е обнародвано в „Държавен вестник“, както и в официалния вестник на ЕС на 23 декември 2010 г. „В този смисъл МИЕТ не счита, че община Нови пазар не е разполагала с достатъчно информация за предстоящите търсещо-проучвателни дейности в посочената площ“, пишат от министерството.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване