01/18/12 20:17
(http://ivo.bg/)

Не се газирайте- цените на газа са безвредни за окопната ни среда

След като днес публикувах гледната точка на в. „Ново работническо дело”, нека читателите се запознаят и с още една в друг вестник. ( ivo.bg)

ЗАТЕГНЕТЕ КОЛАНИТЕ, ИДАТ НЕВИЖДАНИ ЦЕНИ

В. „Труд”
ИЛИЯН ВАСИЛЕВ
Парламентът е на път ( вече го измина.бел. ivo.bg) да забрани технологията “хидрофракинг” при проучванията и добива на шистов газ. Макар и временно и с доста условности. Под натиска на протести, на които отдалеч им личи, че не са политически необвързани.
Да помислим обаче какви ще са последиците от това. Присъствах на заседанието на икономическата комисия на парламента в понеделник вечерта и чух и видях прекалено много политика и много малко аргументи. При обсъждане на подобни важни теми, от които има преки икономически, финансови и социални последици, би трябвало да се вземе мнението на всички заинтересовани страни и особено на професионално отговорните. Но да приемем, че в България всички разбираме от футбол.
Какво обаче ще постигнем с една забрана на технология, която има глобално разпространение?Ами нищо особено. На нея евентуална забрана от нашето Народно събрание няма да й се отрази по никакъв начин. Ще проучват и добиват шистов газ съседите – близки и далечни. Тъй като и тя, като други технологии, се развива, и то бързо, се очаква буквално до година-две да се заменят сега използваните химикали с още по-безвредни. Да, но с нашата сегашна забрана ще започваме не от нула, а от позиция “минус”. Защото ще чакаме още 5 години докато компаниите ни кажат има ли, или няма шистов газ у нас. Ако изобщо някой вече ни повярва, след като сме им посочили вратата.
Компаниите, които се престрашиха и след 20-годишно заобикаляне влязоха в България, ще си приберат сондите и технологиите и ще продължат у съседите. Никой не каза, че битката в момента не е къде “Шеврон”, “Тотал”, “Шел” и другите компании да работят, те имат достатъчно работа. Битката е да ги привлечеш, защото много малко са компаниите, които имат тази технология или искат да влагат средства, за да рискуват да търсят в страна, която до този момент не е била обещаваща дестинация. “Шеврон” и сие ще се радват на прием, дори в Русия. А ние пак ще чакаме перестройката да дойде отвън.
Така че, господа депутати, когато вземате своето решение, помислете какъв сигнал изпращате.
Примерно към българските преговарящи с “Газпром”. Защото ги лишавате от основен преговорен инструмент – колкото и да е виртуална към този момент, вероятността да има у нас шистов газ, дори хипотезата, че в България се работи по местен добив, усилва българската преговорна позиция.
Какъв сигнал изпращате към българските енергийни компании, които работят в сферата на проучването, търговията и добива на нефт и газ? Лишавате ги от правото да правят бизнес и да се възползват от технологичния напредък.
Какъв сигнал изпращате към българските потребители на енергийни суровини, на които казвате, че поради текуща политическа целесъобразност ще забраните проучване и добив на местен нефт и газ, и поради това сметките им ще бъдат още по-високи. Защото всички знаем, че нито в близките години можем да имаме алтернативни доставки, нито пък цените на суровия нефт, към който се привързват цените на природния газ, ще вървят в друга посока освен нагоре.
И се молете цената на суровия петрол да не надмине 150 щатски долара на барел и еврото да не се изравни с долара.
Какъв сигнал ще изпратите на големите индустриални консуматори на природен газ? Казвате, че всичко се прави в името на земеделските производители. Досега у нас са правени над 1000 сондажа без никакъв проблем, добивали сме нефт дори, но никакво замърсяване не е имало. Но питайте същите земеделски производители колко ще им струват торовете, ако трябва да се произвеждат от скъп вносен природен газ. Питайте и производителите на торове дали изобщо ще могат да произведат у нас, или ще трябва и него да внасяме от съседите, където цените на природния газ са по-ниски и технологията не е забранена.
И изобщо, ще трябва внимателно да смятате и преценявате последствията за българската икономика.
Успешна работа! И затегнете коланите – идва невиждана криза, с невиждано високи цени на енергийните суровини. Която ще предизвика протести, несравними с шествията срещу шистовия газ.
ИЛИЯН ВАСИЛЕВ консултант, бивш посланик на България в Русия

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване