01/18/12 21:44
(http://greentech-bg.net/)

Система за съхранение на енергията е присъединена към мрежата в Корсика


Crédits photo: DR.

Френската компания AREVA, в партньорство с University of Corsica и French Nuclear and Alternative Energies Commission, демонстрира на 9-ти януари 2012 г. система за съхранение на енергия – т.нар. платформа MYRTE в университетската база на Корсиканския университет в Vignola, близо до Ajaccio. Системата MYRTE има за цел да покаже практическите аспекти в използването на водород за балансиране на флуктуациите при генериране на енергия от слънцето, както и да допринесе за стабилизиране на електропреносната мрежа в Корсика.

Фотоволтаичен парк (560 kW) , който функционира вече 2 години и половина, е свързан с иновативната система за съхранение на енергия, която е създадена от AREVA и се състои от елетролизен модул, резервоари за водород и кислород и горивна клетка. На практика MYRTE е свързана със електропреносната мрежа на Корсика от 16-ти декември 2011 година и е първата в Европа и света от такъв мащаб.

„MYRTE позволява да излезем от лабораторията и да тестваме технологията в реални условия. Това е първата подобна инсталация в подобна фаза на развитие, която се свързва към мрежата.“ – казва Jérôme Gosset, вицепрезидент на H&ES BU.

AREVA ще продължи да инвестира в MYRTE: в рамките на проекта Hydrogen & Energy Storage те възнамеряват да инсталират следваща генерация на водородна системи за увеличаване на мощността на сегашната.  Greenergy Box – разработен на модулен принцип, ще бъде интегриран във втората фаза на MYRTE. Развиването на технологиите за съхранение на енергия са в унисон с политиката на енергийния гигант за генериране на енергия при минимални въглеродни емисии.

По материали от: renewable-energy-sources

Публикувана на 01/18/12 21:44 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/zQmi8iSBzqs/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване