01/19/12 12:05
(http://www.borisloukanov.com/)

20 от най-омагьосващите рок-парчета на всички времена – част II

Продължението на моята лична, субективна селекция „The most enchanting rock songs”. 10 песни, които имат уникалното качество и някаква мистична сила да омагьосват, да влизат под кожата, да провокират въображението и кретивността, стига да си на подходящата  “вълна”, разбира се. Можеха да бъдат и доста повече, поне още толкова, но се опитах да направя нещо като “представителка извадка”, колкото и да е трудна тази задача…Подбраните в тази част са музикални шедьоври, появили се на бял свят между 1983 и 2001 г.

Temple of Love, Sisters of Mercy 1983

Истински химн на готик движението. Песента,позната в няколко различни версии, е написана от Ендрю Олдридж – душата и идеолога на бандата.

Relax, Frankie Goes to Holywood 1984

Дебютният сингъл на ексцентричната и скандална британска банда, включен в албума им Welcome to the Pleasuredome. Може би не влиза в етикета „рок”, но и самите Frankie Goes to Holywood не се побират е никакви стилови рамки.

Jane Says, Jane’s Addiction 1987

Истинско „ейсид” парче, което неусетно ти влиза под кожата. Написано е от Пери Фарел за негова приятелка, затънала в тежка зависимост от хероина. И  до днес си остава знакова песен за групата.

Mother, Danzig 1988

Самият Глен Данциг съвсем „скромно”  признава по повод песента, станала хит сингъл от дебютния албум „Danzig”: „Обадих се посред нощ на продуцента си Рик Рубин и му казах, че току що съм написал невероятна песен, може би най-великата песен, която някога съм писал и винаги съм искал да напиша…” Като се замисля…това си е самата истина.

Killing in the Name, Rage Against the Machine 1992

Едва ли има по-наелектризиращо парче, което те кара буквално да настръхнеш. Въпреки откровено левичарското си, анти-капиталистическо съдържание, песента си остава истинска класика в жанра. Всъщност тя е една от първите композиции на бандата; друга като нея не успяват да създадат до края на съществуването си.

Creep, Radiohead 1992

Странното при това наистина гениално парче е, че първоначално музикантите дори не са имали намерение да го включват в дебютния си албум Pablo Honey. А когато под натиска на продуцентите, то все пак излиза като сингъл, няма особен успех във Великобритания. Но пък из цяла Европа, дори и в САЩ, феновете са обсебени от Creep. И с право!

Hurt, Nine Inch Nails 1994

Истинска класика, подписана от големия Трент Резнър. Когато песента се появява за първи път в албума The Downward Spiral, тя не добива кой знае каква популярност. Но след невероятния  кавър на Джони Кеш от 2002, всички отново си спомнят за оригинала. За някои може би е прекалено депресивна, но всъщност в нея има изумителна красота и витална сила…

Bullet with the Butterfly Wings, Smashing Pumpkins 1995

Една от най-силните композиции, сътворена от Били Корган, дебютният сингъл към албума Mellon Collie and the Infinite Sadness. Лично за мен – най-омагьосващото парче на групата до ден днешен.

Hardly Wait, Juliette Lewis/PJ Harvey  1995

Песента, включена в култовия саундтрак към сайбър пънк филма на Кетрин Бигълоу Strange Days, е написана от PJ Harvey, но изпълнението на Джулиет Люис е жестоко (жалко, че в клипа не е цялото). Точно тя, като че ли създава магията в него…

Nobodies, Marilyn Manson 2001

Единствената песен от селекцията ми, появила се през този век, най-успешния сингъл от албума Holy Wood (In the Shadow of the Valley of Death). Креативността ма Менсън се разгръща в пълна сила, както в музиката и текста, така и във видеото, режисирано от Пол Федър.

За финал и на тази част, като бонус – още едно българско парче, от 1992 г. Лично аз изобщо не се поколебах да  избера точно него:

100 години, Нова генерация

Enjoy:-)!

20 от най-омагьосващите рок-парчета на всички времена – част II is a post from: Boris Domain -The Marketing Creative Space

Публикувана на 01/19/12 12:05 http://feedproxy.google.com/~r/BorisDomain/~3/th5bbdTXJ4E/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване