01/20/12 11:39
(http://eneya.wordpress.com/)

Интелектуална собственост или?

Независимо, че денят вече мина, смятам, че темата е достатъчно важна, за да продължим да говорим по нея, защото едната шепа хора, която прояви интерес или каза нещо, поне в България, е плашещо малка.

Някои от вас, предполагам, са чули за два проектозакона в Америка, наречени съответно SOPA (Stop Online Piracy Act) и PIPA (Protect the Intellectual Property Act).
Какви точно са проблемите и защо трябва да ни пука, независимо, че става дума за Америка, а не нас директно – (не чак толкова) накратко.
Целта им уж е да се защити интелектуалната собственост… като им се даде властта да затварят уебсайтове директно, не просто свалянето на информацията, която уж нарушава интелектуалната собственост. Руми е написала прекрасен пост относно интелектуалната собственост в дигиалния свят, препоръчам горещо.

Възможността за извиването на ръце на провайдъри, ще афектира и хора, които никога нито са сваляли, нито са разпространявали пиратски файлове, да не говорим, че решението кое е пиратство и кое не е, ще бъде в ръцете и в джобовете на компании, които като цяло недолюбват виртуалността, защото ги прави излишни и ги изрязва за разпространение на информация. Много надеждно, наистина.

Ако не внимаваме… подобна картинка наистина може да започне да ни изскочи някой ден.

Да изясним, аз съм на мнението, че хората, които творят, заслужават техния труд да бъде оценен и да бъде заплатен. Но не по този начин, не чрез извиване на ръце и не с подобни нелепи аргументи. Защото компаниите, които се жалват в загуби на стотици хиляди, правят печалби от милиони и милиарди и тяхната грижа е да не намаляват печалбата си, а не труда на музиканите/авторите и прочие. Така че… подкрепям авторите и създателите, НЕ подкрепям по никакъв начин алчното желание за контрол на информацията за каквито и да е прекрасни и възвисени причини. Взимането на права и възможности никога не свършва добре, особено ако е уж в „защита“ на някого.

Другите пет стотинки:
Светла, и пак Светла, Беникки, Асен, Йовко, Темелкофф, Пейо, Шайо,


Filed under: Медийна безотговорност, абсурдно, бръмчащи мисли, политическaта отговорност Tagged: интелектуална собственост, интернет, контрол, пиратство, PIPA, SOPA
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване