01/20/12 07:29
(http://www.azcheta.com/)

Какво НЕ знаем за мумиите

Преди време ви обещах да разкажа за мумиите... Честно казано, доскоро познавах само най-известната находка в тази област - мумията на момчето-фараон Тутанкамон. А фактът, че съществуват и други вид подобни находки, ми бе напълно непознат.

От книжката "100 интересни неща за... мумиите" разбрах толкова много неща, че даже мога да стана "мумиен" експерт! Нека ви разкажа нещичко...

Освен "изкуствено" създадените балсамирани тела, мумифицирането може да се случи и по естествен начин. Някои от примерите за това са намерените тела на ледения човек Йотци и блатните хора.

Много народи практикували мумифицирането пък по религиозни причини. Най-известни са ритуалите в Древен Египет, описани доста интересно в книжката, но и други народи не им отстъпвали. Най-древните мумии са на народа чинчоро от Южна Америка, който изпълнявал подобни ритуали преди повече от 7000 години!

И ако това не ви е достатъчно, можете да научите още любопитни подробности за находките на мумии по света, за най-удивителните попадения и как мумиите участват в съвременното изкуство.

Илюстрациите в книгата са страхотни и на моменти толкова... истински, че не са за хора със слаби сърца! Ако обаче не сте от болезнено страхливите, книгата е страхотен водач в света на мумиите, обогатяваща общата култура много солидно!

Вземи тази книга с отстъпка!

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване