01/25/12 20:51
(http://eneya.wordpress.com/)

Журналистиката и расизмът: най-тежкото наказание

И така, Националният съвет за журналистическа етика се е произнесъл по темата с безумното заглавие на 7 дни спорт и ги наказва с „порицание“. Наистина, направо е невероятно. Предполагам, че следващият път сигурно ще е „мъмрене“ или евентуално „бележка от родител“ и „разгвор с класната“.
Знам, че би трябвало да съм благодарна, че изобщо се припознава и проблемът се дискутира (бях много щастлива колко много хора реагираха всъщност с критичност и адекватност), но просто не мога, защото макар да има официална реакция, липсата на сериозност на наказанието по-скоро би демонстрира, че подобно поведение е нормално и не се приема сериозно или проблемно, както няма и никакви реални последствия. Което едва ли е била целта.

  • Посочената публикация  пряко кореспондира с т.2.5.2 от Етичния кодекс:   „Няма да посочваме расовата, религиозната, етническата принадлежност, сексуалната ориентация, умственото или физическото състояние, ако тези факти нямат съществено значение за смисъла на информацията”.
  • Комисията смята, че т.2 .5.2  е нарушен и са използвани обидни квалификации при посочването на расовата принадлежност на футболистите с негативен характер.
  • Комисията взе решение , че е нарушен Етичния кодекс на българските медии /т.2.5.2 / и като изразява неодобрението си  налага „порицание” към поведението на вестника.
  •  Комисията обръща внимание, че разпространението на такъв вид квалификации от медиите е унизителна и дискриминационна и противоречи на добрите практики в медиите и  препоръчва на вестник „7 дни спорт” да поднесе извинение  на засегнатите в  тази публикация.

Filed under: Медийна безотговорност, политическaта отговорност Tagged: 7 дни спорт, абсуди, наказание, порицание, расизъм
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване