01/25/12 09:51
(http://vasvalch.com/)

Как да управляваме е-репутацията си

reputation-managementВ първият момент, когато видях инфографиката по-долу, подбелих очи, защото реших, че е поредното съчинение на тема “колко много се споделя в социалните мрежи”. Но след като превъртях малко надолу, видях, че това може да бъде един полезен графичен наръчник за управление на корпоративната репутация онлайн. Вътре са събрани всички важни елементи, които екипът трябва да има предвид.

Нямам намерение да преразказвам всичко, а само да изведа най-важните съвети от инфографиката, заедно с малко мои разсъждения по темата. Ето ги и тях:

  • Създаването на филтри, които ви “докладват” всяко ваше споменаване в мрежата е едно от нещата, които най-често препоръчвам за новите в онлайн средата. Така винаги ще знаете кой какво казва, а ако марката ви е глобална, нищо чудно да чуете и някоя интересна новина, която колегите са пропуснали да ви кажат. Ако обаче търсите на български, най-сигурният източник на информация е Google Alerts и вътрешното тъсене на Twitter. Ако се интересувате от мнението на блогърите, TopBlogLog също има доста читава търсачка.
  • Най-важното е да сте постоянни в говоренето. Блогване веднъж месечно или пускане на някой линк във Facebook на седмична база не е достатъчно.
  • Говорете постоянно и с вашия екип. Вътрешната комуникация ще помогне служителите да са наясно със силата на онлайн медиите и да осъзнаят факта, че като част от екипа те също допринасят за онлайн репутацията.
  • Използвайте уместен стил на говорене. Не можете да използвате същите PR-фрази, които сте писали в прес съобщенията – трябва да откриете езика на целевата аудитория и да се съобразявате с него.
  • Слушайте и разговаряйте. Това няма дори да го пояснявам, защото повтарянето е втръснало на всички – просто го направете.
  • Използвайте SEO и в социалните медии. Свикнали сте да го прилагате на сайта, а защо не го правите за профилите в социалните мрежи. Колкото повече ключови думи успеете да вградите (но така, че текстът да звучи естествено!), толкова по-голяма е вероятността да намерят вашия профил преди вашите конкуренти.
  • Не се притеснявайте от негативните коментари – разглеждайте ги като възможност да покажете загриженост към проблемите на потребителите. Ако можете, помогнете, но първо преценете негативния коментар – дали това просто не е някой трол, който е дошъл да се позабавлява? Темата е дълга, но можете да видите добро представяне при Бисер.
Ще завърша с нещо, което вече май има статут на клише в бизнес съветите: разговорът за вашата марка вече се случва онлайн - по-добре е да сте част от него, отколкото да се правите, че не го чувате.

online-reputation-control



Още по темата:

  1. Още инструменти за измерване на онлайн репутацията

Публикувана на 01/25/12 09:51 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/j_DWJNntlEM/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване