01/25/12 11:12
(http://ivo.bg/)

Още тъмнина в тунела за свободното слово в България

България заема непрестижното 80-то място в света по свобода на словото и печата, което е значително по-лошо от класирането на страната само преди година, констатира международната организация „Репортери без граница“, цитирана от „Дойче веле” и „ Кафене.нет” по повод новия доклад, обхващащ 178 държави и региони, подредени според степента, в която те отговарят на критериите за свободни медии в периода 1 декември 2010 – 30 ноември 2011 година.

Данните говорят сами за себе си, но понеже става дума за свобода на словото, си позволявам да взема дума за някои малки забележки. Например:Финландия, Норвегия и Холандия и тази година заемат първите места в класацията. Как да не припомня, че в Норвегия проявиха интерес към изнесената от моя милост информация за подарени на действащия президент Първанов луксозни мезонети и изпратиха екип на Норвежката обществена телевизия в София, преценявайки, че думата ми на журналист е достатъчно основание за това. Нищо подобно като развитие по темата не направи нито една българска телевизия, макар в момента да се леят сиропени новини за това как семейство Първанови се е завърнало в скромното си жилище в повече от скромен столичен квартал, което отново не възбуди любопитството за истината за онези мезонети.

Както във всяка периодична класация, голямо значение имат не само сравнителните показатели, но и динамиката на движение по вертикала. В този смисъл сгромолясването на България с 9 места е сравнимо само пропадането на Унгария, където със закон бяха ограничени правата на медиите. Унгария се срива със 17 позиции, но все пак е на 40-то място, точно два пъти по-малко срамно от българското 80-то.

Полетът надолу на Великобритания от 19-то на 28-мо място, поради скандала с фалиралия вестник News of the World , което сигурно е унизително за традициите на острова, но си е направо недостижима величина, ако се сравни със ставащото в България, класирана вече на 80-то място.

Страни в криза, като Гърция и ( по-малко засегнатата Италия) правят компания на България, но не съвсем: макар и на опашката в Европа, Гърция е на 70-то, а Италия „пълзи” на 61-во място, дължимо вероятно на дългогодишното влияние на „италианския Бойко Борисов”, известен още като Силвио Берлускони, обвиняван за дългогодишен личен контрол върху свободата на словото- той поне е медиен собственик, докато неговият български аналог постига подобен ефект за ограничаване на медийната свобода с подставени лица и държавни пари, депозирани в частна банка.

В доклада на „Репортери без граници“ пише нещо, което не може да се прочете в българските медии ( което си е живо потвърждение за жалкото състояние на свободното слово у нас), че български журналисти продължават да бъдат заплашвани и дори умишлено нападани. Това важи главно за журналисти, които пишат за корупцията или организираната престъпност в страната, уточняват от чужбина.

Финалната констатация обаче наистина ще оставя без коментар, както при карикатурите, които нямат нужда от обяснителен текст.

„През 2011 година България постига най-лошата си оценка, откакто се прави тази класация, като през 2002 тя е била на 38 място, през 2003 на 35-то, а през 2004 на 36-то.

През 2009 обаче България е вече 68-ма в класацията, през 2010 година е 71-ва и през 2011 година е чак на 80 място”.

P.S. Едно патриотично уточнение: има и по-зле от нас, последните три места в класацията си поделят Еритрея, Северна Корея и Туркменистан- същият Туркменистан, където беше посрещнат триумфално Георги Първанов ( единственият държавен глава на страна от ЕС с подобно ласкаво отношение към тамошния режим), отблагодарил се за това с цветя пред огромния позлатен паметник над бащицата на потиснатата нация Туркменбаши.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване