01/27/12 09:38
(http://ivo.bg/)

Големият бос и малките му боси джудженца-заедно през просото

И без Първанов първановщината продължава да тресе държавата ни в едно отношение: големият началник в държавата отговаря за успехите, а за провалите, предизвикани от неговите решения, се искат оставки, мъмрения и наказания от „ ниските нива”. Този стил на самохвалството на „един успешен президент”, който не пое отговорност за нито едно от безобразията за цели 10 години, беше наложен от Първанов и неговият ученик Борисов, възприемчив последовател също на Живков и Симеон, продължава заветите му.

Вече близо седмица тече българският сериал, чиято сълзливост надхвърля дебита на турските подобия: Борисов иска оставки и наказания, обаче не му ги дават! Той изразява „надежда”, че подчиненият му министър Цветанов го бил разбрал правилно за критиките към МВР, обаче Цветанов не ще да сбъдва надеждите му. Съответно по стълбата надолу маскарадът продължава. Борисов, прескачайки Цветанов, който си мълчи и по тази тема, гълчи шефа на професионалното ръководство на МВР Калин Георгиев и когато всички ( наивници) очакват това да предизвика оставката му, официално научаваме, че няма такова нещо. Има друго- Георгиев прехвърля вината още по-ниско, на средните управленски нива. Очакваме драмата да се превърне съвсем в комедия, когато накрая обвинят някой сержант, от патрулиращите на студа, за безобразията в ръководенето на МВР. Защото примерът на Борисов да стоварва вини и отговорности е заразителен по веригата на безотговорността, с която солидарно са оковани нашите управленци.

Същото се случва и след наложеното от Борисов невиждано никъде в света парламентарно решение страната ни да не се интересува дори дали разполага с природно богатство за милиарди евро. След мълниеносното сътворената глупост искри на мисловни проблясъци започват да озаряват публичното ни пространство. Задачата за постепенно завръщане към здравия разум обаче не се решава от главния виновник за лишаването на парламента от него, а на …средно управленско ниво. Както пише Медиапул, седмица след като наложиха забрана за проучването и добива на шистов газ, управляващите възнамеряват да анализират какво точно са направили и какво трябва да направят в бъдеще. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти в четвъртък, 26 януари.

„Мораториумът подлежи на допълнителен анализ“, посочи той и отново даде пример как във Великобритания и САЩ парламентите са сформирали временни парламентарни комисии, в които да се проведе широк дебат по темата шистов газ и използваните за търсенето и добива му технологии и да излязат с общ доклад и становище.

Тази изява на чиновника в. „Труд” определи като „обратен завой за шистовия газ”. Но е по-подходящо да кажем истината: Борисов заведе България в блатото като един руски Иван Сусанин, прилъгал вражеските войски в тресавището, а ролята на барон Мюнхаузен да се вадим за косите от него е поверена на второстепенен актьор. Човекът, който досега е водил преговорите с американци за проучванията и е бил повече от добре запознат с практиките на САЩ, сега е принуден да се оправдава и да обяснява колко правилно постъпвали в САЩ по отношение на широкия дебат, какъвто у нас просто не се състоя поради нареждането на премиера Борисов заподозреният шистов добив да бъде обесен преди да се знае каква би била вината му, ако извърши престъпление.

Това се случва на фона на загрижените обяснения на уж големия враг на Борисов от БСП Румен Овчаров, който разтревожено ни осведомяваше за опасностите от земетресения в далечните американски щати Охайо и Оклахома, но и дума не дава да се издума за опасностите от земетресение в най-земетръсната зона на България, крайдунавската, където е снесено съветското кукувиче ядрено яйце АЕЦ „Белене”.

И понеже става дума явно дума за политика от най-мръсния вид ( оправдавана лицемерно с екологично чисти намерения)- онази, която отвращава и ражда обобщението за нея като „мръсна работа”, време е хората да забележат кога и по какъв повод се пука балонът на лъжата за противопоставянето между „лявото и дясното” в България, доколкото БСП може да представя „лявото”, а ГЕРБ- „дясното”. Оказаха се единни при първото изпитание пред лицето на проблем от (анти)национално значение, но от полза за една чужда държава, която ликува от този факт. Защото и Борисов явно си има началник, който му прехвърля от чужбина отговорността за своите безобразия в България.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване