01/29/12 10:10
(http://ivo.bg/)

Държа(в)никът

Предстои събитие: не е самото посещение на г-жа Клинтън, за което най-напред научихме от в. „Труд”. Пак там днес четем:

„Енергийната сигурност на България ще бъде сред ключовите теми, които държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън ще обсъди с българските си домакини при визитата й в София на 5 февруари.
Това съобщи говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд на редовния брифинг на ведомството в петък. В превод от дипломатическия език първата дама на US дипломацията очевидно идва за разговори на тема – шистов газ. Само преди седмица отрязахме “завинаги ” американската компания “Шеврон” от възможността да търси шистов газ у нас. А точно той е възможност за енергийна независимост на България. По думите на говорителката г-жа Клинтън пристига в Европа за три дни от 3 до 5 февруари, през които ще посети само Германия и България.”
И още един цитат, за да няма съмнение, че тъкмо за „енергийна сигурност” ще става дума.

“След конференцията – на 5 февруари, г-жа Клинтън ще пристигне в София, където ще разговаря с високопоставени български политици”, обяви Нюланд. Сред темите ще са преходът към демокрация в Близкия изток, подкрепата за Афганистан, енергийната сигурност и двустранното ни сътрудничество в прилагането на международните закони.”

Вероятно вече сте решили, че събитието, за което пиша в началото, е самото поставяне на въпроса и едва ли не злорадствам като автор на публикации, в които многократно изразявам изумлението си от внезапното и абсолютно неаргументирано по своята светкавична прибързаност решение на парламента да изпълни волята на премиера Борисов България да „блесне” като първата държава в света, която сама си забранява да знае, дали е потенциално богата, като забрани да се проучва дори наличието на въпросния газ. Но грешите.

Събитието, според мен, е шансът, който се дава на Бойко Борисов да се докаже като самостоятелна величина в политиката- в международната дори! Той има такива претенции. Спомнете си как „съветва” Европа да си оправи проблемите като намали заплатите на своите граждани до нивото на българските. Ето че сега, извън рамките на обикновената веселяшка самореклама, с която Борисов е свикнал да очарова своите следовници тук (макар и обикновено за сметка на здравия разум и добрия вкус), той има възможността да се представи в цял ръст като един Стамболийски ( с когото понякога го сравняват по формални белези), осмелил се да защитава антивоенната си позиция пред Княз Фердинанд за което плаща със затвор. Няма да е трудно: просто трябва да повтори на преговорите на „четири очи”, а после и пред очите на телевизионните камери, същата лъжа, която ни „продаде” на нас:че е взел решението си да забрани една стратегическа възможност за България да се бори за енергийната си независимост, защото се бил съобразил с гласа на народа, макар ден преди това една социологическа агенция да разпространи твърдението, че цели 75 на сто от българите биха искали нещо съвсем друго по този въпрос. Ето какво съобщи на 16 януари варненското издание на в. „24 часа” в своя сайт:

75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ в България при гаранции за екосредата. Това става ясно от национално представително проучване, проведено в периода от 6 до 12 януари т.г. от агенция ESTAT. Анкетирани са хиляда души на възраст над 18 години.

На въпрос „Каква, според вас, трябва да бъде позицията на българското правителство по проучването на шистов газ в България?“ 64.8 на сто от анкетираните отговарят „да го направи, ако има сигурност за екологията в районите на проучване“, а 9.6% посочват отговор „да го направи задължително“. 18.3 на сто от анкетираните се обявяват против проучването на шистов газ, дори и да има сигурност за екологията, а 7.4% не могат да преценят.

Що се отнася до добива на шистов газ, 57.9 на сто от запитаните смятат, че при наличие на залежи, правителството трябва да разреши добива, ако има сигурност за екологията в района. Други 10.8% от хората изтъкват като водещи при решението на правителството – икономическите ползи от добива. 22.2 на сто се обявяват срещу добива, дори и да има сигурност за екологията.

Нагласите на българските граждани в подкрепа или срещу проучването и добива на шистов газ са пряко свързани с очакванията за извличане на конкретни ползи. Като най-значим евентуален ефект се открояват прогнозите за създаване на нови високоплатени работни места(посочват се от 33 на сто от интервюираните), постигане на по-ниски цени на „синьото гориво“чрез национален добив на газ (23 на сто) и намаляване на зависимостта на страната от външни доставчици на газ (21 на сто).
Като основен извод от проучването се откроява сериозния информационен дефицит по темата за проучването и добива на шистов газ, който формира висока степен на тревожност сред населението. Безпокойството на голяма част от хората се дължи по-скоро на липсата на достоверна и изчерпателна информация, отколкото на рационална преценка за ползите и вредите. Общественото мнение се колебае между две противоположни крайности – за и против, които за малко на брой хора са ясно и твърдо аргументирани. Това показва, че реално хората имат нужда – изчерпателна, добре структурирана и вярна информация. Източник: News.Varna24.bg 16:47 / 16.01.2012

Да, след някой и друг ден се появиха нови интерпретации на статистиката с очевидната цел да оправдаят със задна дата вече наложеното решение. Добре, да приемем, че някой е нагласил статистиката от 16 януари, за да се хареса на „американците”, например. Но така или иначе, цитираните по-горе данни представляваха ЕДИНСТВЕНАТА публично известна актуална снимка на обществените настроения ( пък били те и неправилно представени), на базата на които народните представители буквално на следващия ден гласуваха за обратното на онова, което им нашепваше „гласът на народа”. Обществена тайна е, че това се случи заради едноличната воля на премиера Борисов, наредил на своето мнозинство да подкрепи проруското лоби в парламента на БСП и ДПС, което никога не е крило патриотичните си чувства към СССР и Русия.

Ако Борисов наистина е принципен и последователен политик, за какъвто обича да се представя, би трябвало сега да го видим в ролята премиера, който няма да промени мнението и поведението си пред толкова високопоставен представител на САЩ, откъдето той толкова често обича да черпи легитимност при някои от изблиците си на самохвалство с преразкази за презокеански оценки, които са му се е сторили като американска похвала. Явно този път ще му е трудно, но тъкмо в изпитанието се познава Държавникът ( нали като такъв иска да остане в историята, подхвърляйки напоследък често как поколенията щели да са му благодарни за разни неща)!

Така че, затегнете коланите пред телевизорите, излитаме в орбитата на световната политика: предстои да чуем и видим чудото, как нашият премиер ще заяви храбро на Хилари Клинтън: „Госпожо държавен секретар, българският народ не иска да ни разработвате подземните богатства, довиждане”! Той вече го каза с гласа на народните представители, които имат претенцията да изразяват народния глас. Сега да чуем и неговия, ако не е загубил случайно дар слово!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване