01/29/12 11:32
(http://greentech-bg.net/)

Сгъваем електрически автомобил тръгва в градовете през 2013 година

Революционна сгъваема кола, създадена в испанската провинция Баския обещава елегантно решение за намаляване на градския стрес, задръстванията и недостигащите паркоместа, както и намаляване на замърсяването от автомобилния трафик в градовете. „Hiriko“ (баската дума за градски) беше показана по-рано тази седмица в Брюксел. Вероятно по улиците на Европа тя ще се появи още в началото на следващата година.

„Hiriko“ е електрически автомобил с две места, който няма странични врати, а моторът му е монтиран в колелата. Той се сгъва подобно на сгъваемите детски бъгита за по-лесно паркиране. Идеята е рожба на Бостънската MIT-Media lab, но е реализирана от консорциум от седем малки компании от Баската провинция.

Създателите на 1,5 метровият мини-автомобил преговарят с властите в няколко европейски града за изграждане на производствени линии. Автомобилите „Hiriko“ могат да изминат 120 километра с едно зареждане и електрониката ограничава максималната им скорост до стойностите, разрешени в градски условия. Четирите колела могат да се движат във всички посоки, което позволява изключителна свобода при паркиране в тесни места.

Предвижда се мини-автомобилите да бъдат закупени от градските власти и да се предоставят тях за наемане в схеми, подобни на станалите толкова популярни схеми за наемане на велосипеди. За желаещите да си закупят сами такъв автомобил цената ще бъде около 12 500 евро.

Няколко града са проявили интерес – сред тях са Берлин, Барселона, но има и градове извън Европа като Сан Франциско и Хон Конг. Предстоят разговори с Париж, Лондон, Бостън, Дубай и Брюксел.

Публикувана на 01/29/12 11:32 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/5WRHAgJ_Wmg/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване