01/30/12 00:43
(http://komitata.blogspot.com)

ACTA – поредното посегателство срещу свободата




Точно преди седмица писах за SOPA и PIPA, два американски закона, които щяха да ликвидират свободата в Интернет. Временно те са оставени на рафта да отлежават.

Нe мина и седмица, и вече сме застрашени от следващия атентат срещу световната мрежа - Търговското споразумение срещу фалшификатите (ACTA - Anti-Countefeiting Trade Agreement).

Този път мафията на развлекателната индустрия постъпва по възможно най-подмолния начин – опитва се да въведе ретроградните си идеи чрез международно споразумение.

Международните споразумения са най-трудно контролираните от гражданското общество правни актове, които обаче ИМАТ ПРЕДИМСТВО пред родното законодателство, когато се разглеждат спорни въпроси.

Наистина, националната Конституция има предимство пред международните споразумения, но аз, честно да ви кажа, не разчитам много на българския Конституционен съд, който в много случаи е показал виртуозни способности ДА ЗАОБИКАЛЯ закона.

Този международен договор се крие като срамна болест от обществото. Обсъжда се само под най-голяма секретност, подписва се тайно и далече от нас. Той ще има огромно влияние върху работата на Интернет, а следователно и върху целия стопански, културен и обществен живот в развитите страни, и въпреки това, беше подписан (и от българския посланик там, някой разбра ли?) без третираните от него въпроси да се поставят на широко обществено обсъждане.

Текстът на споразумението е обвито в по-голяма тайна дори от антитерористичните закони, така че какво предвижда той, можем да съдим от доста ранна изтекла версия, както и от думите на хора, които са си имали взимане-даване с него. Накратко:

– Доставчиците на интернет и производителите на електроника ще бъдат отговорни ако техни клиенти нарушават правата на интелектуалната собственост; (много е възможно тук да има смекчаване, но засега всичко е само слухове)

Сещате се, че за да си вържат гащите, горепосочените фирми ще ви подслушват и цензурират по всеки възможен начин, за да не попаднат под атака

– Обикновени потребители ще бъдат наказвани с глоби, затвор, конфискуване на компютри и забрана за ползване на интернет. (също има слухове за смекчаване)

– Премахването на защити от защитени файлове да бъде сериозно наказвано (тук също може да има развитие)

– Доставчиците да бъдат с имунитет, ако се съгласят да спират интернета на свои потребители, нарушаващи правата на „интелектуална собственост“ (и тук)

– Чудовищни глоби за открито „нелегално“ съдържание си остават, което означава стотици хиляди долари глоба за десетина песни, ако ви открият на компютъра.

Що се отнася до българската позиция, традиционно българското правителство заема възможно най-ретроградната и мракобесна позиция – най-големи ограничения, най-строги наказания (както беше в злощастната Наредба 40) и взимане на възможно най-непрозрачните решения.

В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ОБСЪЖДАНЕТО Е БИЛО ТОЧНО ОТ ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ НА ТРАЙЧО ТРАЙКОВ И НИЩО ПОВЕЧЕ!

Трябва много категорично да се възпротивим на ACTA, както в българския, така и в европейския парламент.

Още по темата:
При Нели Огнянова –
ACTA в Европейския парламент. Петиция;
Държавите от ЕС подписват ACTA в Токио;
България подписа ACTA;
Президентът Обама за ACTA (много се излага)
ACTA – инструмент за приватизиране на цензурата онлайн

При Пейо:
Докладчикът на ЕС за ACTA подава оставка;

Емил Георгиев:
Трудно за ДеACTAуване

Биволъ:
ACTA или какво подписа тайно България в Токио

Капитал:
Без неудобства. Присъединяването на България към ACTA;
На тъмно: България подписа спорно споразумение за следене в Интернет.

Енея Вородецки:
ACTA – Цензурата е ********** (тук има много допълнителни линкове)

Блогът на Юруков:
ACTA или как се обират човешки права

Публикувана на 01/30/12 00:43 http://feedproxy.google.com/~r/komitata/~3/l100UUfAZeE/acta.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване