01/31/12 05:40
(http://www.gorichka.bg/)

5 квадрата: 3 събития, 1 скандал + 1 муха

grain_artДа сготвим малко изкуство

Мария Лале и Къщата-център за малки изследователи организират еднодневна работилница за сътворяването на картини от зърнени култури, като жито, леща, ориз, боб, маково и ленено семе. Занятията са предназначени за малки (над 3г.) и големи деца. Специален гост ще бъде Джиниа Фей - художник и land art артист. Таксата за участие е 8лв.; денят 5 февруари, начало 13ч. Адрес: кв. Гео Милев, ул. Манастирска 2Б.

. . .

la_leche_ligaМайки, заемете позиция

Годишната среща на Ла Лече Лига ще обсъди темите за най-удобните пози за кърмене на бебетата, важността на позата в първите дни и някои идеи за енергични бебета. Събитията организиране от ЛЛЛ са безплатни и протичат в приятна неформална обстановка. Разбира се, поканени са всички бъдещи и настоящи майки, а към тях може да се присъедини цялото семейство. Кога: 1 февруари (сряда), началото: 11:00ч, информация за мястото може да намерите тук.

. . .

tree lungsГорска работа

Последният доклад на ЮРОСТАТ „Горските територии в Европейския съюз и света”, показва, че горите в България са сред най-добре защитените в ЕС. Всяка година, залесени територии се увеличават в пропорция надвишаваща обезлесените. Екоактивистите обаче смятат, че множество от горските територии се водят като такива само на хартия, а на практика са писти. В отговор на поправките в Закона за горите, предложени от Министерски съвет, на 4 февруари, събота, се организира шествие в подкрепа на Природен парк Витоша и българските горите. Час на събиране на площада при паметника на Патриарх Евтимий е 11:00, тръгване в 11:30. Маршрутът е: Попа - Съдебната палата - Министерски съвет - жълтите павета - Коня. Край – 13.30.

. . .

newsweekglobalwarmingИма ли, няма ли

За множество от специалистите, дебатът дали има глобално затопляне или не, отдавна свърши, но в края на минала седмица, писмо от 16 учени от цял свят, сред които безспорни авторитети, разбуни духовете сред читателите на Уол Стрийт Джърнъл”. Написаното поставя под съмнение доказателствата за глобалното затопляне и призовава да не се всява ненужна паника около промените в климата. Отбелязано е, че на практика, покачване на температурите в последното десетилетие не е отчетено. Ответната реакция не закъсня: по-рано днес учени разкритикуваха изумително лошата” статия. Един от многото възмутени е и самият автор на едно от цитираните в писмото, изследвания. Той казва, че думите му са напълно извадени от контекста и са грешно интерпретирани. Списание Дискавър” пояснява, че 9 от 10те най-топли години в историята, са регистрирани в периода между 2000 г. и днес - горещ факт, който няма отричане.

. . .

Bee ParasitesЗаподозряният е …

Ако ни следите често, знаете, че живо се интересуваме от темата за изчезващите пчели. На Горичка Филм Фест ви показахме филм посветен на тази мистерия, а в 5 квадрата редовно поместваме пчелни истории. Поредната е за причинителя на синдрома на празния кошер: учени от северна Калифорния смятат, че заподозрян за проблема е дребна муха. Тя влиза в телата на пчелите и там снася яйцата си, а това кара пчелите да се въртят в кръг, без посока. През нощта те напускат кошера и скоро след това умират. Дребната муха е намерена в 3/4 от всички 31 кошера включени в изследването. Пчелите са важни, защото отговарят за опрашването на 1/3 от общото количество произведена храна и индустрия оценена на милиарди.

Публикувана на 01/31/12 05:40 http://blog.gorichka.bg/?p=6670
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване