02/02/12 10:39
(http://gruncharov.com/)

Неудобната истина за Сирия, за която не се говори – Интервю

Самир е независим журналист, свърза се с мен малко след публикуването на една моя статия за геополитиката в Близкия Изток. Разказа ми доста интересни неща, и реших да публикувам кратко интервю с него.

По медийте чуваме как режима в Сирия ежедневно избива мирни демонстранти на опозицията и как само за една година от началото на протестите са починали над 5000 души в следствие на тази агресия. На скоро излезна и една статия в New York Times, в която един бивш войник на Сирийските “Anti-Riot”-части сподели в детайл как той и други са имали заповед да стрелят срещу мирни демонстранти.

“част от снимките и клиповете, които гледате на десетки хиляди протестиращи всъщност са демонстрации в подкрепа на сегашния режим” ми разказжа Самир Ал Фахад, независим журналист от Ливан. “Прекарах близо 2 месеца в Дамаск и Хомс още в началото на безредиците миналата година. Тогава се появиха първите слухове за снайперисти, които безцелно избиваха демонстранти. Никой тогава не говореше за Сирийската армия а по-скоро за Мюсюманското Братство, противник на режима на Асад още от 70-те” продължава разказа си Самир и го прекъсвам.

Това малко ми прилича на Босна през 90-те, когато Босненци инсценираха бомбени атентати срещу собственото си население обвинявайки Сърбите, за да провокират намесата на НАТО. Същото ли се случва сега в Сирия?

“В началото да, но Мюсюманското Братство нямат интерес от намесата на НАТО, поне за сега. Целта им бе да привлекат вниманието на межународните медии, които да обвинят режима на Асад за избитите демонстранти и да намерят повече симпатизанти, които да се включат в редиците на М.Б.”

Искате да кажете, че демонстриращите които виждаме всекидневно са част от Мюсюманското Братство?

“Не всички, но стават повече и повече. Разберете, че тук вече не става дума за демонстрации, това си е чиста гражданска война провокирана от Мюсюманското Братство. От месеци вече не става дума за избити демонстранти, те са точно толкова въоражени колкото Сирийските сили за сигурност. Аз не казвам, че не е имало цивилни жертви – имало е. Но със сигурност не всички от тези 5000 жертви са били цивилни, невъоражени демонстранти. Отделно никой не споменава колко са жертвите на Сирийските части за сигурност, които също понесоха огромни загуби на човешки живот.”

Кой има интерес от смяната на режима в Сирия?

“САЩ и Израел сред други.”

Но това не е логично – нали точно САЩ се борят срещу радикалният Ислям в Близкия Изток. Сирия е най-близкия съюзник на Иран, финансирал Хамас за борбата им срещу Израелската окупация в Газа. А Хамас се свързва напоследък доста с Мюсюманското Братство – къде е логиката? Мюсюманското Братство поемайки контрол над Сирия няма ли да направи позицията на Иран по-силна в региона?

“От десетилетия знаем, че големите международни сили “радикализират” мюсюмански държави наливайки пари в Хамас, Ал Кайда, Мюсюманското Братство – вижте как се промени Северна Африка само за една година. Отдавна вече не става дума само за петрол, дрогата или чиста геополитика. Глобално погледнато се задава нещо голямо.”

Нещо голямо, но какво?

“Няколко бомби, свързани помежду си. Ако едната гръмне, гръмват всички. Това което хората в Запада обаче трябва да разберат, е че именно тяхната външна политика създаде това. Мюсюманите са точно толкова манипулирани колкото и Християните и нищо чудно скоро да се изправят един срещу друг във война, инсценирана и подготвена от десетилетия за гърба ни.

Каква е прогнозата ви за Сирия?

“Ще станем свидетели на още по-кървава гражданска война. Дори евентуалната оставка на Асад няма да промени нещата докато САЩ наливат пари в едните и Русия пари в другите. А дори и да се оттеглят, вече е прекалено късно за мирно разрешаване на конфликта.”

А каква е ролята на Турция? Появиха се слухове, че тя приема дисертанти от Сирийската армия на тяхна територия и след това ги връща като “демонстранти”, и то въоражени.

“Не са слухове, преди няколко дни Ердоган съвсем официално се срещна с лидерът на Хамас [Исмаил Хания] и му обеща финансова инжекция от близо 300 млн долара. По-миналата седмица Турция пък реши да не предостави въздушните си коридори за едно евентуално нападение над Иран. Всеки може да си сглоби картинката която се задава сам.”

Какво мислите за България, най-вече за официалната визита на Хилъри Клинтън след няколко дни?

“По принцип такива посещения се правят като част от обиколка обхващащи повече държави. Факта, че Хилъри Клинтън след международна конференция [в Мюнхен] ще посети само България би трябвало да предизвика по-голяма реакция от медийте ви, след като вие ми казахте че се отразяват само официалните причини за визитата и.”

Благодаря ви за времето, Самир

“Благодаря и аз.”

———————————————

(Георги Грънчаров за S.I.N.A.) – Всички права запазени © 2008-2012 ,Georgi Grancharov – gruncharov.com

<div data-href=”http://gruncharov.com/index.php/2012/02/02/the-inconvinient-truth-about-syria/” data-num-posts=”20″ data-width=”600″></div>

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване