02/03/12 09:40
(http://www.bivol.bg)

Кирчо Киров с "ухo" и при Плевнелиев?

kircho-kirov
Ген. Кирчо Киров в средата. Снимка BulPhoto

Новият юридически съветник на президента Плевнелиев Наталия Киселова е племенница на бившия шеф на НРС Кирчо Киров, установи проверка на Биволъ.

Киселова, която е от Казанлък, е била активист на БСП и представител на столетницата в ОИК в подбалканския град.

Докато следва право в София, Киселова живее в апартамента на вуйчо си Киров. В момента тя е главен асистент в Софийския университет, специалист по конституционно право.

Генерал Киров, бивш кадър на Държавна сигурност, стана шеф на НРС без да има достъп до тайни на НАТО. В продължение на десет години той ръководи една от най-потайните служби в държавата.

В тайни дипломатически доклади от София до Вашингтон, изтекли в Уикилийкс, американските ни съюзници определят ръководството му като "отчайващо". Самият Киров е характеризиран като "подлизурко", който се държи на поста си защото има достъп до досиета.

Дейността на НРС за опазване на националната сигурност в контекста на членството ни в НАТО и ЕС е пълна загадка. Известно е само, че провалите на службата струват скъпо на данъкоплатците.

Това стана ясно през 2010 г. когато правителството на Борисов отпусна 2 млн. лева на службата заради "едни безобразия във Франция", наследени от управлението на Станишев. Борисов обаче побърза да оневини Кирчо Киров:

"Ако кажа за какво е, след това главният прокурор ще дойде да ме пита за разкриване на класифицирана информация. Казвам, че е безобразие. Ако иска той да си каже за какво е, за да го пипнат за още един документ. Това ни струва много пари. Не е виновен шефът на разузнаването”.

Киров беше назначен от премиера Борисов за съветник с мотива, че е "правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано - да ги забравят". 

Ако назначението на Киселова стане факт има обаче голяма вероятност Кирчо Киров да научи нови тайни от кухнята на президента, преди да е забравил окончателно старите тайни и безобразия.

Публикувана на 02/03/12 09:40 http://www.bivol.bg/kirov-kiselova.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване