02/04/12 20:24
(http://ivo.bg/)

Петър Стоянов знае много, но някой трябва да го попита

Макар и задочно, макар и с „дървени ножове”, но бившите президенти Петър Стоянов и Георги Първанов най-после си обявиха дуел.

Петър Стоянов защити тезата си, че е отказал да приеме на 4 февруари 1997 г. офертата на БСП, донесена от Георги Първанов и Кирил Добрев за съставяне на кабинет и така е предотвратил гражданска война, каквато е била на косъм да избухне евентуален при упорит отказ на социалистите да се оттеглят от властта. С това твърдение Петър Стоянов дърпа червеното килимче под краката на Първанов. Той се представя за „спасител” на гражданския мир като един Георги, който направо е убил „змея” на тлеещия пожар с копието на своята политическа жертвоготовност, спасявайки България от пропастта с мъдрото си решение да се откаже от съставяне на социалистическо правителство.

В отговор на версията на Петър Стоянов, Първанов днес се заяде: „Претенцията на господин Стоянов ми се струва малко смешна. Ако той тогава беше казал, че не приема предложението за състав на кабинета нищо по-лесно от това да се приберем на „Позитано”, да обявим, че президентът е нарушил Конституцията и да сменим дневния ред на конфликта, което за щастие не се случи, добави Първанов”.

Оставям настрана перченето на Първанов с днешна дата, че можел да „смени дневния ред” тогава, когато наистина БСП беше на ръба да бъда погребана от народния гняв. По-важно е да кажа друго.

Виждам, че за първи път Петър Стоянов превъзмогва погнусата да спори с Първанов за пресечните точки в тяхното минало. Ето защо се осмелявам да призова медиите да го помолят да направи още малко по въпроса. Да го попитат само три неща:

1. Кой изнесе от неговия щаб безценната информация, че се кани да използва в предизборния си дебат по Би Ти Ви доклад на контраразузнаването и така сигнализира на неговия опонент в кампанията през 2001 г. Първанов да се отдръпне удобно като каратист, който знае кар(а)тите на противника и пасува в сюблимния момент, за да остави претендентите Стоянов и Бонев да се самоунищожават пред милионната телевизионна аудитория?

2. Дали пък предателят не се нарича случайно Петър Курумбашев, солидно забогателият междувременно под червеното крило на енергийната мафия Петър Курумбашев, който и сега е сред най-верните пажове на Георги Първанов, дошъл на власт с помощта на партиен шпионаж след един непризнат и незабелязан дори и до днес български „Уотъргейт”?

3. Готов ли е Петър Стоянов да потвърди, че в неговия кабинет и в негово присъствие пратеникът на германските социалдемократи Гернорт Ерлер е вдигнал скандал на тогавашния председател на БСП Георги Първанов заради позицията му на поддръжник на Милошевич и че го е заплашил с прекратяване на субсидията за БСП, ако партията му не промени отношението си, след което Първанов налага по чисто финансови причини промяна на 180 градуса курса на столетницата за влизането на България в НАТО?

Колеги, питайте. Не е нужно да се позовавате на мен, ако това ви е толкова непоносимо.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване