02/04/12 19:18
(http://gruncharov.com/)

Сирия / Ветото на Русия и Китай – Коментар към медиите

Босненски Игрички

“Коя държава ще убие 250 души точно в деня, когато пред ООН минава трета резоюлиця за евентуална смяна на режима?” пита посланика на Сирия пред съвета на ООН преди близо час.

Искам някой да ми обясни логиката, и най-вече че случилото днес отново беше отразено с “размазани клипове” взети от youtube. То сякаш това вече стана практика. Как ще скриеш избиването на 5000 души, като това се случва все на обществени места. Защо не виждаме Сирийските сили в снимки и видео, как избиват мирни демонстранти?

Някой сега ще кажат, че няма журналисти (западни) и те не се допускат от режима. Приемам, но тогава как пък изтича другата информация? И от кого изтича? От къде се появяват тези размазани клипчета, които действат като безспорно доказателство пред света, че главния виновник е Сирийската армия – но тя сякаш се губи в тях?

Въщност коментара ми е насочен към медиите ни, които преди изказването на посланиците към ООН гръмнаха с новината, че Русия и Китай отхвърлиха вето “за изтегляне на Сирийски военни части от градовете” цитирайки АФП самодоволни, че само това се изисква от тях.

Резолюцията в интерес на истината нямаше нищо или малко общо с това – главната и точка гласеше “смяна на режима”, по специално предаване на властта към вице-президента на Сирия, но не за това става дума.

Драги “журналисти”, как пък веднъж не направихте разследване на слуховете, че дадена “организация” (наречена мирна опозиция) сама избива членовете си и после обвинява за това властите, за да получи международно внимание, както се е случвало толкова често в историята. Пълно е с такива свидетели, които по една или друга причина не се харесват. Реторичен въпрос – че коя уважаваща себе си медия ще противоречи на АФП. Тук вече има конфликт, защото на тези хора не се дава глас.

Истината е, че в Сирия се прилага същата схема която се приложи в Босна преди 20 години. Но такава пропаганда като сега не съм виждал през живота си. А вие медиите, главните редактори и журналисти сте част от нея, защото задачата на един журналист не е да цитира “общо приета реторика”, а да си напъне гъза и да съобщи какво се случва – двете страни на монетата (!)

Аз не съм в Сирия и не мога да твърдя, че Сирийското правителство не е предприамало съмнителни действия. Но също така си задавам съвсем логически въпроси, както и изслушвам другата страна (в този случай Русия, Китай и Сирия) и си задавам тези “неудобните” въпроси, които за вас са табу.

Не веднъж не-задаването на такива въпроси е довело до много голямо кръвопролитие. Последния пример имаме в Сърбия - когато беше водена същата медиина война. И точно заради нея хората все още си мислят, че Милосевич е “инициатора” на конфликта което вече (официално) бе упровергато чрез свидетелски показания на натовки генерали, цивилни, неправителствено организации и редица независими документални филма. И накрая все пак се доказа, как мюсюлманските Босненци сами са избивали населението си и то познайте кога: Ден два преди свикване на ООН.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване