02/07/12 15:49
(http://eneya.wordpress.com/)

Facebook – изтрити снимки всъщност не са изтрити

Като съм тръгнала да зачеквам темата за социалните мрежи и отношението към личните данни, този текст от много време ми седи на драфт да бъде преведен.

Facebook все още се мотае с триенето на снимки от сървърите си, три години, след като Ars зачекна темата. Признанието на социалната мрежа, че „не винаги системата изтрива в разумен период информация свалена от потребителите от сайта“ може да се каже, че е омаловажаване, в най-добрия случай. Макар да твърдят, че разработват по-бърз метод за унищожаване на премахната от потребителите инфорация от сървърите си, все още не се е случило. Снимки, които потребители смятат, че вече са „изтрили“ от социалката преди месеци или дори години, все още могат да бъдат достигнати чрез директен линк.

Проблемът: „изтритите“ снимки, всъщност не са изтрити

Когато Eff.org първоначално разследват случая през 2009, става, че изтрити снимки, всъщност не са изтрити, те продължават да съществуват на сървъра и могат да бъдат достигнати с директен линк. Потребители, които са решили да премахнат дадена фотография от профила си по ред причини (работа, семейство, качена без тяхно съгласие и пр.), могат да я премахнат от визуалната част на Фейсбук, която е достъпна и видима за всеки, (според нивото достъп, който е сложил потребителя за приятели/познати и прочие, разбира се), но всеки който е имал директен линк до дадената фотография (.jpg), ще може да продължи да я вижда и да има достъп до нея, за неопределено време. Когато Facebook са потърсени за информация, компанията обяснява, че “ работи с техния партньор (CDN) да намалят значително периода между изтриването на снимка от даден потребител и реалното и заличаване от сървърите.“

Само че година по-късно (2010) „изтритите снимки“ все още са достъпни чрез директен линк. В този момент и потребители започват да споделят за случаи на виртуален тормоз със снимки, до които уж вече никой няма достъп.

Такива случки има повече от достатъчно, например: снимката на голото бебе на даден потребител, което пълзи по моравата, е заснето и качено от приятел на семейството на потребителя. Потребителят моли своя приятел да свали снимката поради очакваните причини и снимката е свалена. Действието се развива 2008г. Само че 2012, снимката все още е достъпна на дървърдите на социалната мрежа чрез директен линк. Това е само един от многото примери.

(Снимки на автора на статията обаче, след публикуването на текста през 2010, са трити, по-точно, тези, към които той линква в публикацията си като примери) Неговите снимки са единствените, които са изтрити тогава. Други снимки, към които той е запазил линкове, но които не са в неговия профил и са били „изтрити“ дори преди неговите, все още си стоят.)

2012 е и нищо не се е променило значително

След като проверява и потвърждава, че всички негови снимки, както снимки на негови приятели и на потребители, които са им писали, са все още онлайн, отново пише на Facebook, за да разбере защо повече от три години след „работим по въпроса да се оптимизираме като скорост“, нещата са си същите?

„Системите, които използвахме преди няколко години за съхранение на снимките не винаги триеха снимките в срок, въпреки че са били свалени от сайта“ е отговорът, който Ars получава.

Обяснението е, че снимките са заседнали в система, която от самото начало не е работела както трябва, но компанията работи по друга нова система, която да изтрие тези снимки… този път наистина.

„Процесът на прехвърляне към новата система, която изтрива свалените от потребителите снимки, до 45 дни. Малък процент от снимките са все още на старата система. Очаква се процесът да е приключен до месец или два, след което достъпът до старата система ще бъде прекратен изцяло.“

Накратко – компанията твърди, че почти са решили проблема, за посторянно и ще използват система, която наистина да трие свалени снимки до 45 дни. Само че ще отнеме още няколко месеца докато заработи. И като се има предвид навикът на компанията да увърта, ще очакваме първо да видим реалните резултати, преди да оставим темата.

Почти невероятно е, че тази история се точи от години  и че проблемът все още не е разрешен. Надяваме се този път Facebook да си изпълни обещанието. Темата ще се следи, докато проблемът бъде разрешен.


Filed under: бръмчащи мисли, виртуална нереалност Tagged: изтрити снимки се пазят на сървърите на Facebook, лични данни, потребители, facebook, снимки
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване