02/09/12 08:59
(http://eneya.wordpress.com/)

ACTA – протестиране в домашни условия

Продължавам да съм на мнение, че споразумението ACTA е опасно, вредно и негативно. Причините съм ги изброила вече много пъти.

* Приемането, че човек е виновен до доказването ина противното.
* Криминализиране на споделяне на информация.
* Възможността да се злоупотребява с документа и да се налага цензура и самоцензура (защото дори на теория да не са ти направили още проблем, на практика самоцензурата ще се появи, от страх).
* Подходите за събиране на информация и възможността за заобикаляне на съдебната система.
* Реалните негативни последствия, с увеличаването на криптирането и шифроването на интернет, което би се случило, ако проектът мине, защото няма да спре пиратството, това е ясно, но намиране и разбиване на реални престъпни групировки ще е толкова по-трудно.
* Застой и отказване на развитие на индустриите, които искат чрез натиск и тормоз да наложат тяхната представа за покупка/продажба/разпространение на информация по начин, който има за цел печалба, но няма за цел доволни потребители.

По тази причина смятам, че протестирането и опозицията са крайно необходими.
В Събота, на 11.02.2012 от 11 на пилоните НДК в София (и къде ли още не из цялата страна), е часът на протеста. Но ако не ви се ходи или не можете да идете има и алтернативи.

- Можете да дарите кръв. P2P saves lives. Снимайте се докато дарявате кръв и пуснете снимката. Или просто дарете кръв със съзнанието, че може да спаси живот и споделянето е само хубаво.

- Можете да дарите книги. Идеята на много компании е, че вие по-скоро сте заели за временно ползване музиката/филмите/сериалите/програмите, които използвате, че не са ваши и не можете да правите с тях каквото прецените.
Само че книгите са си ваши. Вие може да ги подарите на когото решите, независимо че според идеите на АСТА това може да се погледне като нарушаване на авторските права.
Затова това, което можете да направите е, съберете книги и ги раздайте. Единственото условие е да напишете на първата страница или да сложите листче защо го правите. И разбира се да споделите реакциите или да снимате, ако желаете.

- Споделете своето несъгласие и критика по темата с представителите ни пред ЕС с имейл.

- Измислете вие сами какво още можете да направите, отвъд това, което досега хората са измислили. Колкото повече идеи, толкова по-добре.


Filed under: бръмчащи мисли, виртуална нереалност, политическaта отговорност Tagged: ACTA протест, какво е acta, проблемите с acta, споделяне на информация
Публикувана на 02/09/12 08:59 http://eneya.wordpress.com/2012/02/09/acta-stay-at-home-protest/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване