02/11/12 11:47
(http://www.azcheta.com/)

10 любовни истории от книгите, обречени в реалността

Повечето хора, дори извън категорията на традиционните любителки на романтичния жанр, изпитваме известна наслада от добре написана любовна история. Получаваме пеперуди в стомаха на чувствените сцени и пускаме по една сълза в най-драматичните моменти в нервно и въодушевено очакване на хепи енда. Толкова любовни романи са видели бял лист откакто мастилото съществува! Няколко дори са издържали изпитанието на времето и са се превърнали в истински класики, четени или поне известни на читателите в цял свят. Въпреки че са се превърнали в романтични идеали за поколения книжни ентусиасти, колко ли от тези художествено измислени влюбени двойки биха просъществували в истинския живот? Ето 10 примера за любови, които никога не биха се случили извън белетристичния комфорт на твърдите корици, селектирани от TopDationSites.com.

1. Ромео и Жулиета – Вероятно най-известната любовна класика е Шекспировата трагедия „Ромео и Жулиета”. На всички ни е позната злополучната история за запознанството на младата двойка и драмаричната развръзка, но какво щеше да стане, ако бяха оцелели? Непреодолимата неприязън между семействата на влюбените гълъбчета сигурно щеше да им дойде в повече доста скоро...

2. Катрин и Хийтклиф – „Брулени хълмове” запечатва една мрачна и тревожна романтична история от Емили Бронте. И на приятелите от детинство Катрин и Хийтклиф нямаше да им провърви повече от на Ромео и Жулиета. И все пак, можем само да предполагаме. Ако ситуацията беше по-различна, може би те щяха да получат своя шанс за щастие. Но тъй като и двамата герои изгеждат прилично умопомрачени, това е твърде съмнително.

3. Джейн Еър и Едуин Рочестър – За героите на Шарлот Бронте, сестрата на Емили, краят в крайна сметка е щастлив, но за колко дълго? Разликата във възрастта е първото препятствие пред връзката им, а се появява и второ – обезкуражаващите последици от пожара. Колко ли време би отнело на една реална Джейн да преосмисли решението си да се омъжи за един стар и сакат мъж вместо за галантния викарий?

4. Квазимодо и Есмералда – Въпреки че Есмералда има златно сърце, нещата между нея и гърбушкото от Нотр Дам просто никога не биха се получили. Контрастът между нейната красота и неговата уродливост представлява твърде голяма отговорност. В реалността на Квазимодо непрекъснато щеше да му се налага да се разправя с потенциалните ухажори на приятелката си и така или иначе щеше да умре в уличен бой или да свърши в затвора.

5. Скарлет и Рет – „Отнесени от вихъра” на Маргарет Мичъл е друга вечна класика, а действието се развива по време на американската гражданска война. Въпреки че Рет прави всичко по силите си, за да спечели любовта и уважението на Скарлет, когато тя осъзнава своите чувства, той вече е готов да продължи напред. Връзката им така или иначе не би просъществувала в действителността заради силните характери и на двамата.

6. Г-н и г-жа де Уинтър – ако сте чели книгата „Ребека” на Дафни дю Морие, забелязахте ли, че главната героиня няма малко име? Бракът й с Максим де Уинтър е обсебен от призрака на първата му съпруга Ребека. Въпреки че накрая те остават заедно, всъщност колко дълго втората г-жа де Уинтър би понесла това, знаейки, че мъжът й е убил предишната си жена?

7. Дейзи и Гетсби – Действието във „Великият Гетсби” на Ф. Скот Фицджералд се върти около несподелената любов на Гетсби към Дейзи. Дори да беше убедил Дейзи да напусне съпруга си, връзката им би била обречена. След като Дейзи разбере, че Гетсби е похарчил всичките си пари, опитвайки се да я впечатли, би се изпарила на мига.

8. Тристан и Изолда – вероятно най-старата любовна история – литературата се занимава с нея от векове. Класическият любовен триъгълник сигурно е вдъхновил приказката за крал Артур, Гуиневиър и сър Ланселот. Любовта им била толкова всемогъща и все пак недостатъчна да накара Тристан да пристъпи лоялността си.

9. Сирано и Роксан – Разбира се, че Роксан се обяснява в любов на Сирано накрая, когато знае, че той умира, но не е ли това едно класическо кръшкане? В реалността тя никога не би превъзмогнала физическия му образ. Очевидно е като огромния нос на лицето му, че любовта им никога нямаше да възтържествува.

10. Джейми и Клеър – по-малко известна, но все така невъзможна в действителността е връзката между героите на Диана Габалдон от поредицата й Outlander Джейми и Клеър. Въпреки че разликата във възрастта не винаги е проблем за връзката, разлика от два века, както в случая с пътувалата до XVIII век героиня, е малко прекалена. Ако Джейми въобще би водил нормален живот с Клеър в средата на XX век, би умрял от скука без неизчерпаемите трудности и приключения на смутния XVIII век.

В съвременната действителност непреодолимите вътрешни конфликти, които превръщат любовните истории в книги, заслужаващи внимание, биха задушили в зародиш голяма част от тези емблематични връзки. Когато страстта на бурната любов се поуталожи, се настанява приятната ежедневна скука, през която никой не би стигнал до последната страница. Несподелената любов и любовните триъгълници са чудесна литературна интрига, но се преодоляват трудно в реалността. Сигурно затова е и по-добре да се радваме на нормалните си, понякога твърде спокойни отношения с любимите хора, а да оставим изпепеляващите страсти в света на литературата...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване