02/13/12 12:25
(http://www.bivol.bg)

ACTA LA VISTA

Capture_decran_2012-02-13_a_14.37.53
Протестът срещу ACTA в София на 11 февруари. Снимка Комитата.

През последните няколко седмици четохме и слушахме много за търговското споразумение ACTA. Много блогъри като мен направиха своите анализи, коментираха подробно и бяха изключително активни. 

С най-добронамерена цел реших да не повтарям излишно чужди думи и да разчупя малко темата. Затова избрах интервюто като форма на представяне. На въпросите ми отговори мой колега и приятел Илия Темелков, който е един от организаторите на протеста срещу приемането на ACTA. Искам да му отправя благодарността си, най-вече затова, че изрази открито мнението си, застана достойно зад името си и по този начин доказа, че свободата на словото е не само приоритет, но висша ценност, която притежава всеки себеуважаващ се човек. 

Илия Темелков учи Книгоиздаване във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийски университет. Работил е в несъществуващия вече вестник „Пари”, където е пишел предимно за технологиите. Животът му е тясно свързан с онлайн пространството не само защото работата му го изисква, но най-вече защото се чувства комфортно, сърфирайки в Интернет.

Ето и самото интервю, което си беше чист и откровен приятелски разговор.

1. Мисля, че въпросът, на който първо трябва да дадем отговор, е какво представлява всъщност ACTA? Какъв е първоначалният облик на споразумението?

ACTA е Търговско споразумение, чиято добронамерена цел е да ограничи разпространението на фалшиви продукти и да ограничи нарушаването на авторските права и като идея, то е добро. Проблемът на ACTA е, че съдържа изключително спорни текстове, които дават възможност за нарушаване на редица човешки права и свободи. Цялостният облик на споразумението е на един неясен, неконкретен и накратко казано лош документ, който може да доведе до пагубни тълкувания.

2. Какво се крие в действителност зад облика на това търговско споразумение? Какви са опасностите?

ACTA има изключително широк обхват, като застрашава свободите в Интернет, свободното споделяне на съдържание, генеричните лекарства, както и абсолютно всяка дейност, в която има резултат на интелектуален труд. Освен това ACTA създава условия за законодателни промени, които да обърнат някои от основите на правото, като презумпцията за невинност. 

3. Кое е неясно в ACTA и кои са основните противоречия?

Тук по-правилният въпрос би бил „кое е ясно в споразумението“, тъй като текстовете му са трудносмилаеми дори за хора с юридически опит и познания. Не мисля, че мога да цитирам конкретни противоречия в самото споразумение, но има десетки противоречия между споразумението и настоящото законодателство, както на България, така и на ЕС. Първият пример, който ми идва наум, е свързан със Закона за защита на личните данни и фактът, че ACTA би могло да задължи интернет доставчиците да записват и съхраняват лична информация – нещо, което според сегашното законодателство, е абсолютно недопустимо.

4. Но все пак определят като мит заплахата от ограничаване достъпа до интернет, както и цензурата в сайтовете...

Това е много далеч от мит. ACTA дава инструмент на големите музикални и кино компании да блокират сайтове и да преследват потребители, само защото имат съмнения, че те може би нарушават авторски права. Неяснотата на ACTA позволява и използването на името на дадена компания да се тълкува като нарушаване на авторски права. Това пък би могло да цензурира критични статии за дадени компании, тъй като те нарушават авторски права, което е директен удар срещу свободата на словото.

5. Как би определил това, че в 21 век може да се нарушава личното пространство?

Само и единствено като една голяма стъпка назад в развитието на човечеството.

6. На кого е в услуга ACTA?

Със сигурност не е в полза на артистите. Според мен е изцяло в полза на големите звукозаписни и кино компании, които са единствените, които се чувстват ощетени от „пиратството“. Допълнително доказателство за това е, че много артисти, включително и в България, се обявиха силно против ACTA. На протеста в София, например, на първа линия беше китаристът на родната група Alley Sin, който подкрепя инициативата ни срещу ACTA и я подпомага с каквото може.

7. Да се върнем на протеста. Ти си един от организаторите и затова искам да те попитам как протече цялата подготовка?

Подготовката за протеста беше по-скоро хаотична, но и изключително удовлетворяваща.  Реално организаторите сме 20-на млади души, които се събрахме от общата ни идея срещу ACTA. Най-приятното беше, че всички бяхме много нахъсани, въпреки че някои от нас нямат никакъв опит в такива дейности.

8.    Kакви са изискванията към нашето правителство и обиди ли ви фактът, че нито един представител на властта не отвърна на „призивите” на народа, а всички се изпокриха?

Изискването ни е насочено, както към българския парламент, така и към ЕС и е само едно – абсолютно отменяне на ACTA. Реално никой политик не излезе пред парламента, но за сметка на това имаше медийна реакция от страна на министъра на икономиката, който каза, че вероятно ACTA няма да се приеме. Искаме да бъде ясно, че докато не получим абсолютно уверение, че ACTA няма да се приеме, ние няма да спрем с дейностите си. Ако се наложи ще излезем на още протести.

9. Някой от властта потърсил ли ви е през цялото това време, в което организирахте масовия протест?

Имаше изслушване в парламента, където имаше наши представители и като цяло стартира обществена дискусия, но тя закъсня прекалено много. Реално политическите реакции сякаш тепърва предстоят.

10. А отправяни ли са конкретни заплахи?

Не. До момента не сме били заплашвани от никого, нито пък някой се е опитвал да ни бойкотира.

11.„Подписваш ACTA-губиш изборите.”  Според теб доколко това ще сплаши политиците?

Идеята на протеста ни е да не бъде политически и като цяло подобни изказвания и плакати са дело на отделни хора, които изразяват личните си разбирания. За мен лично приемането на ACTA би било повод да не гласувам за замесените политически сили, но неформалната организация зад протеста не иска и не отправя политически послания.

12. А медиите? Те каква роля изиграха в днешния протест? Визирам bTV и TV7, които са отделили по няколко секунди в емисиите си и са предоставили фалшиви цифри за броя на участниците в протеста.

От нещата, които аз видях, онлайн медиите отразиха протеста адекватно, включително и в снимки, и в клипове. Доколкото разбрах bTV са имали кратка новинка за протеста във вечерната си емисия, а TV7 отразиха протеста днес (неделя). По повод bTV изразявам личната си позиция, която е изцяло против тази телевизия. За мен отразяването им на множество новини от страната е изцяло политически основано в подкрепа на сегашното правителство, което е недопустимо за качествената журналистика. Искам да благодаря и похваля БНТ, Канал 3 и БНР, които се погрижиха инициативата ни да получи адекватно отразяване в този тип медии. Също благодарим  и  на радио „Реакция“, които бяха основният ни медиен партньор и в рамките на 2 седмици отделиха почти цялата си програма на протестите.

13. Би ли описал картината на протеста? Колко души са се „борили” днес срещу подписването на ACTA? Как е протекла борбата? Имало ли е напрежение или натиск от страна на полицията? И наистина ли тя не е допускала непълнолетни лица на протеста?

За мен поне протестът беше вдъхновяващ. На него имаше около 8 хиляди души, които изпълниха бул. Витоша с хора, от Патриарха до ЦУМ – нещо, което никога няма да забравя. Протестът протече изключително мирно, като хората показаха, че са готови да протестират рамо до рамо с всички европейци. Относно полицията нямам забележки, а слуховете за непълнолетни деца стигнаха до мен по-късно. Аз лично нямам информация за подобна практика, но е напълно възможно някой служител на МВР да е действал самосиндикално по този начин.

14. Ако трябва да опишеш с една дума днешния ден, коя ще бъде тя?

Страхотен.

15. Как би отговорил на изказване, че протестиращите са малолетни ученици и невежи хора, на които не трябва да позволяваме да ни управляват?

Бих отговорил в снимки. На тях ясно се вижда, че на протеста имаше основно млади хора, но имаше и достатъчно майки с деца, баби, дядовци и т.н. Освен това движещата сила на всяко общество са младите хора, които изразяват гражданската си позиция. За мен не може един човек, който изразява гражданска позиция да е невежа, а и никой на този протест не желае да управлява – ние искаме управляващите да се съобразят с исканията ни.

16. А на това, че хората не трябва да се страхуват от правителствата, а напротив- правителствата трябва да изпитват страх от хората?

С това твърдение съм напълно съгласен. Правителствата са избирани от хората и трябва да представляват хората. Когато тази връзка се счупи, правителствата трябва да си отидат, защото хората вече нямат представители във властта, а просто власт. Въпрос на демокрация.

17. „И преди, и сега Интернет е свобода!” Казват, че книгата е прозорец към света, но напоследък Интернет като че ли взе тази роля. Какво мислиш по въпроса?

Книгата обогатява въображението и културата на хората, но в 21 век Интернет е основен източник на информация и познание за хората. И не става дума само за новини и контакти в социалните мрежи, а и за изкуство, което е далеч по-достъпно и лесно за употреба онлайн. 

 18.Според лидера на БСП Сергей Станишев ACTA е вече мъртва. Умря ли наистина споразумението или истинската битка срещу него тепърва започва?

Битката продължава, докато не постигнем исканията си. Според мен ACTA няма да бъде прието, но въпреки това не трябва да се отпускаме и да продължаваме да показваме, че сме твърдо против споразумението. 

 19.Да очакваме ли подмолни ходове от страна на управляващите?

По-скоро не. В случая сме по-скоро пионки и се движим според посоката на вятъра в международно отношение. По тази логика и заради протестите в 200 европейски града, смятам, че управниците ще се откажат от ACTA. Проблемът е, че ACTA е само началото на една серия от опити за налагане на цензура и постоянно наблюдение върху хората. Може да звучи параноично, но Оруел наистина сякаш е дал наръчник на управляващия през 21 век.

20.Този протест единствен и последен ли е?

Ако няма реакция в положителна посока, ще има още протести, но се надявам да сме осъществили нужния обществен натиск и това да бъде излишно. Засега продължаваме с анти-ACTA концерти, първият от които беше днес (неделя) в клуб „The Box”. Информация за последващите дейности ще има в групата във Facebook, така че следете там.

Интервюто е публикувано в блога на Живка Попатанасова

Публикувана на 02/13/12 12:25 http://www.bivol.bg/actalavista.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване