02/17/12 05:36
(http://ikonomika.org/)

Безплатна реклама (ПроКредит Банк)

Докато Симеон Дянков и други хора хабят енергия в налагане на задължително обвързване на всички лихви по кредитите с EURIBOR, поне една банка вече предлага точно такива кредити. Това е ПроКредит Банк (българска банка с немски собственици). Тя беше създадена преди 10 години, за да отпуска кредити на малки и средни предприятия и, по моя оценка, се справя много успешно.

Накратко, всеки, който подкрепя идеята на Симеон Дянков за обвързване на лихвите с EURIBOR, може вместо това веднага да отиде в ПроКредит Банк и да си вземе такъв кредит обвързан с EURIBOR. Който иска може да си вземе такъв кредит, който не иска, да вземе друг. Ето истинска възможност за избор – и няма нужда насила да бъдат принуждавани всички да ползват едни и същи кредити, нека всеки си избере (но и да си носи отговорността, ако се обвърже с EURIBOR, например). 

По-долу са условията на банката. Обърнете внимание, че има избор между 6-месечни и 5-годишни периоди за промяна на лихвата (второто дава повече сигурност, но е по-скъпо). Също така ще отбележа, че EURIBOR е на исторически ниско равнище и в дългосрочен план вероятно ще се увеличава (т.е. лихвата по кредита вероятно ще расте). Освен това, банката има 5% такса за предсрочно погасяване на жилищни кредити (т.е. това е важно и дългосрочно решение). ГПР по жилищен кредит в левове е 10.09%, а ГПР по кредит в евро е 8.88% (ГПР е процентът, който трябва да се гледа при вземане на кредити, тъй като включва всички разходи по кредита, вкл. лихви и такси; ГПР също расте при увеличение на EURIBOR).


ЖИЛИЩНО КРЕДИТИРАНЕ
Валута Жилищен Кредит "Нов Дом" с лихвен процент определен за 6-месечен период Жилищен  Кредит "Нов Дом" с лихвен процент определен за 5-годишен период Жилищен Кредит "Ремонт"
BGN 6-месечен EURIBOR + надбавка в размер на 6.75% (общо не по-малко от 8.50% годишна лихва) 6-месечен EURIBOR+ надбавка в размер на 8.25% (общо не по-малко от 10% годишна лихва) 6-месечен EURIBOR+ надбавка в размер на 8.25% (общо не по-малко от 10% годишна лихва)
EUR 6-месечен EURIBOR + надбавка в размер на 5.75% (общо не по-малко от 7.50%годишна лихва) 6-месечен EURIBOR + надбавка в размер на 7.25 % (общо не по-малко от 9% годишна лихва) 6-месечен EURIBOR + надбавка в размер на 7.25% (общо не по-малко от 9% годишна лихва)

 

За Жилищен кредит „Нов Дом" плаващият лихвен процент се определя за всеки шест-месечен или пет-годишен период за кредити в лева и евро.

За Жилищен кредит „Ремонт" плаващият лихвен процент се определя: за всеки шест-месечен период за кредити в лева и евро.

Жилищен кредит „Нов дом" в размер на 60 000 лв., срок на изплащане 25 години, плаващ годишен лихвен процент в размер на 8.52% , състоящ се 6 месечен EURIBOR в размер на 1.77% (към 29.06.2011) и  надбавка в размер на 6.75 %  и  и включена годишна такса за застраховка „Имущество": месечна вноска в размер на **489.05 лв. за първите шест месеца, обща дължима сума(главница, лихви и такси)  155 939.63 лв. Годишен процент на разходите (ГПР) – 10.09%.

Жилищен кредит „Нов дом" в размер на 60 000 евро, срок на погасяване 25 години, плаващ годишeн лихвен процент  в размер на 7.52% , състоящ се от надбавка в размер на 5.75% и референтен лихвен процент – 6 месечен EURIBOR в размер на 1.77% (към 29.06.2011)и включена годишна такса  за застраховка „Имущество": месечна вноска в размер на  **448.52 евро за първите щест месеца, обща дължима сума (главница, лихви и такси) 142 596.93 евро. Годишен процент на разходите (ГПР) – 8.88%.

**В месечната погасителна вноска не е включена такса за застраховка „Имущество" и месечната такса за обслужване на сметка.

Сума на кредита

до 150 000 евро или равностойността в лева

Срок на кредита От 6 месеца до 25 години
Гратисен период До 12 месеца
Такса за разглеждане на искане за кредит 50 лв.
Такса при отпускане на кредит 1,5% върху сумата на кредита (еднократно)
Такса за предсрочно погасяване 5% върху остатъка по кредита (мин. 50 лв.)
Такса за частично предсрочно погасяване

5% от погасяваната сума
Годишна такса за управление 0,5% върху остатъка
Такса промяна в условия по кредит 0,25% върху дължимата сума (минимум 50, максимум 500 валутни единици)
Лихвен процент

С възможност за избор между:

•плаващ лихвен процент, състоящ се от 6-месечен EURIBOR и надбавка, съгласноЛихвен бюлетин, определен за всеки 6-месечен период,  

•плаващ лихвен процент, състоящ се от 6-месечен EURIBOR и надбавка, съгласноЛихвен бюлетин, определен за  всеки 5-годишен период

Период за отговор до 48 часа
Обезпечение Ипотека върху новозакупеното жилище или върху друг недвижим имот, застрахован в полза на Банката
Такса за оценка на обезпечение съгласно pdf Тарифата на банката

 



Блогът за икономика 2012

Публикувана на 02/17/12 05:36 http://ikonomika.org/?p=6263
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване