02/19/12 21:00
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Ливански гевречета каак с мехлеб и мътеница

Може да се каже, че за това предложение съчетах няколко намерения. Първото от тях е да използвам мътеницата (бътърмилк) от домашно направено масло, вместо да я пия просто ей така. Започнах редовно да си правя масло от сметана, следователно и редовно имам мътеница. Трудно е да се въздържа и едва успявам да я скрия от себе си в буркан, уж закътан в дъното на хладилника. Не забравям къде съм го сложила и не мирясвам докато не свърши.

Второто намерение беше да приготвя ливански бисквитки с махлеб и сусам, за които Alia ми спомена и аз не се поколебах да и поискам рецепта. Тя ми предложи ето този вариант, в който освен махлеб са смесени още няколко силни подправки. Много обичам махлеб в тестени печива, особено в сладко тесто, но с него опитах и крем супа с броколи и пекорино от Гладната акула и тогава още повече заобичах тази подправка.

Третото намерение бе да изпълня желание за предложение за соленки, които могат да се обогатяват с различни вкусове. Настоящата рецепта ми се струва много подходяща тъй като в тестото може да се добавят различни сухи или пресни подправки, а защо не и ядки и/или сирена. Вместо гевречета, тестото е подходящо за оформяне на бисквити (по-дебелички) или гризини. Стават много хрупкави, но за да се получат такива трябва да се спази технологията на печене.

Така съчетах трите си намерения в едно. И получих много хубава закуска за по всяко време. Рецептата е много лесна и не изисква нищо специално. Мътеницата, която използвах може да се замени с прясно мляко или равни количества от прясно мляко и вода, както е в рецептите за каак, които прегледах. Подправките, които могат да се добавят, както и поръската са изцяло твой избор, обаче аз ти предлагам първо да опиташ с махлеб и сусам, а ако си направиш масло, да използваш и мътеницата от него.

Ливански гевречета каак с махлеб и мътеница

Посочените дози са за 14-16 гевречата с диаметър около 6 см.

Продукти:

  • 250 гр. брашно
  • 1 чаена лъжица суха мая за хляб
  • 1 чаена лъжица смлян махлеб
  • 1 чаена лъжица захар
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 150 мл. мътеница (от приготвяне на масло)
  • 60 мл. зехтин
  • 1 яйце за намазване
  • сусам за овалване (използвала съм бял и черен)

В купа се смесват брашното, маята, махлебът, захарта и солта.

Отделно се смесват мътеницата и зехтинът. Добавят се към сухите съставки като се замесва тесто. Меси се върху леко набрашнена повърхност 5-6 минути или докато тестото стане гладко и еластично.

Тестото се оформя на топка и се поставя в купа намазана с малко мазнина. Купата се покрива със стреч фолио и се оставя на топло място за 1 час и 30 минути или докато тестото втаса.

Тестото се премесва за кратко. От него се правят 14-16 топки, по около 30 грама всяка. Оформят се гевречета, като на всяка топка се прави дупка в средата, която леко се разширява. Гевречетата се покриват с кърпа и се оставят за 30 минути да се отпуснат.

Яйцето се разбива с вилица. Гевречетата се намазват с яйце от горната страна и се потапят в сусам. Подреждат се в тава върху хартия за печене на разстояние едно от друго.

Пекат се в предварително нагрята фурна на 200°C за 20 минути. След това температурата се намалят на 120°C и гевречетата се оставят във фурната за още 30-40 минути. Ако започнат да се зачервяват бързо на повърхността, температурата се намаля още. С това изсушаване гевречетата стават много хрупкави.

След като се извадят от фурната се оставят върху решетка докато се охладят напълно. Съхраняват се в плътно затворен съд. Ако изобщо останат някакви за съхранение.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Ливански гевречета каак с мехлеб и мътеница е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 02/19/12 21:00 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/B5ds9-pCIXU/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване