02/20/12 19:54
(http://patepis.com/)

Ново международнo предизвикателство на проект Мартеница

Нямам навика да пускам непътеписни материали, но се оказа, че нашата австралийск кореспондентка Изабела Шопова, освен да се бори с наводненията в Австралия (прочетете пътеписите ѝ ;) има и обществени ангажименти, при това със съвсем нелоша насоченост. По нейна молба публикувам този неин призив, пък дано помогнем с нещо:    

Ново международнo предизвикателство на проект Мартеница

 

След огромния международен медиен отзвук и безпрецедентното участие на голям брой български емигрантски общности през 2011-та година Проект Мартеница отправя отново първомартенското си предизвикателство към българите по света и у нас: Да превърнем древната българска традиция на мартениците в световна емблема на българското, да създадем положителен образ на България, българската култура и българските общности чрез популяризиране на празника Първи Март, като украсим дървета-мартеници във всеки град по света. Поднасяйки дървото като мартеничка на своите съграждани да им пожелаем здраве и благоденствие където и да се намират, каквито и да са по националност, какъвто и език да говорят.

Традицията на дървета-мартеници започва със старозагорския художник Мариян Миланов, който украсява дървета като мартеници от 1992-ра година, първо в родния си град, но постепенно неговите червено-бели дървета се разпрострастраняват и превземат централните площади на София, Бургас, Пловдив, Варна. За Баба Марта през 2011-та година за първи път дървета-мартеници украсиха площади и паркове  в Бризбън, Австралия; в Макао, Китай; в Окланд, Нова Зеландия; Енгера, област Валенсия, Испания;  дворовете на десетки детски градини, училища, социални домове и крайблокови пространства в множество български градове осъмнаха в бяло-червено първомартенско великолепие. Баба Марта обиколи света и заплени сърцата на хиляди с яркото великолепие на червено-белите си одежди и щедростта на пожеланията си за здраве, щастие и благоденствие. И тази година целите на проекта остават същите:
  •  Да популяризира българските традиции и култура по света и да прибщи към тях децата на българите живеещи в чужда културна среда
  • Да създаде положителен образ на българското. Името на родината ни и нашата националност да предизвикват асоциации с културни постижения и събития, с древни традиции а не с криминалните сводки и политически куриози.
  • Да обедини българските общности по света около една българска традиция и да даде на всеки член на общността чувство за принадлежност, повод за удовлетворение и национална гордост
  • Да даде положителен пример за успешна реализация на културен проект с международен ефект без намесата на държавни институции и финансиране. Всеки българин по света е посланик на страната си и може да допринесе за повишаването на престижа й.
За всички, които искат да се включат, но не са сигурни откъде и как да започнат - пишете ни, ще помагаме с всичко, с което можем от разстояние.Новини, снимки, конкурси, идеи и информация на: http://www.martenitza.org/bg Пожелаваме ви успех с реализацията на проект мартеница във вашия град! Автор: Изабела Шопова
Публикувана на 02/20/12 19:54 http://patepis.com/?p=29595
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване