02/21/12 10:07
(http://nellyo.wordpress.com/)

На книга да се изучиш

Капитал провежда дебати, като дава възможност на двама автори да изразят две гледни точки към едно събитие.

Този месец събитието е АСТА, но всъщност става дума за бъдещето на защитата на интелектуалната собственост в цифровото време и по-конкретно -

за справедливо равновесие между правото върху интелектуална собственост, от една страна, и свободата на стопанската инициатива, правото на защита на личните данни и свободата на получаване или разпространяване на информация, от друга страна (решението SABAM).

В сайта на Капитал дискусията ще приключи тази седмица, но в живота – не. Някой би казал дискусията едва сега започва, но това няма да е вярно.

Законодателните решения, например

и съдебните решения, например

отразяват  точно динамиката на търсенето на въпросното справедливо равновесие.

На тази основа  в дискусията  поддържам, че

1. АСТА е проект, основан на философия от отминали времена. Все повече хора вярват, че в цифровото общество създаването на условия за творчество не минава през наказания, а през нови бизнес модели и образование за създаване на творческо съдържание.

2. Защитата на правата на интелектуалната собственост (ИС) не е самоцел, а средство за насърчаване на човешката интелектуална дейност. АСТА подменя задачата за избор на справедлив път към обществото на знанието със задача за защита на носителите на права. Това е подмяна, в която не трябва да се участва.

По съображения за пълнота и без коментар – ето и отговорът :

С една дума оказва се, че “нашето изконно човешко право” в интернет е правото ни да нарушаваме правата на други лица. Затова е този мощен вик в пространството за нарушение на “нашите права”, защото под него прикриваме факта, че то се базира на нарушените права на други хора!

Това може би вече звучи “старомодно” и е “философия на отминали времена”, но това е съществуващия в момента у нас закон, както и във всички страни от ЕС и другите демократични страни в света.

Очевидно в ерата на интернет авторското право трябва да бъде премахнато, за да не мирише около нас на мухъл и застой и да можем да отворим пътя към чисто и светло интернет бъдеще!

и още

А когато става въпрос пък за богатите и световно известни носители на права – певци, изпълнители, носителите на патенти и авторски права върху напр. – компютърни програми като Майкрософт – ще чуете логика като – на тия милионери ли ще плащаме, бе, не са умрели те за парите на бедния българин, те си имат достатъчно. Това е нашата българска логика – справедливост каквато са изповядвали хайдутите по тези земи от край време.

Като става дума за хайдути и нашата българска логика, да си спомним няколко реда от Ботев:

… ала те клетва заклинам,

ако ти й мила майка ти,

да плачеш, синко, да искаш,

с дружина да те не води,

а да те далеч проводи

на книга да се изучиш,

майци си писма да пишеш,

кога на гурбет отидеш…

На книга да се изучиш.

Ако ти й мила майка ти.




Публикувана на 02/21/12 10:07 http://nellyo.wordpress.com/2012/02/21/acta-33/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване