02/21/12 14:40
(http://www.azcheta.com/)

Общо писмо в подкрепа на ACTA*

[Според конкретния случай] Уважаеми членове на Европейския парламент/ Уважаеми г-н/г-жо Министър/Министър-председател

През последните две седмици станахме свидетели на координирани нападки срещу демократични институции като Европейския парламент и национални правителства във връзка с АКТА. Ние като компании, асоциации и граждани се обявяваме против подобни опити да се заглушават демократични институции. Вместо това ние призоваваме за спокойна и обоснована преценка на фактите, а не за липса на информираност. Подобна добре обмислена реакция е по-важна от всякога в момент, в който много извън Европа се съмняват във възможностите на институциите на Европейския съюз и правителствата на страните-членки да действат заедно.

Подписалите настоящото писмо представляват стотици европейски компании и милиони работници в десетки сектори, жизнено важни за европейската икономика, които са готови да изведат Европа от настоящата икономическа криза чрез иновативни мерки и мерки, които насърчават растежа. Всички ние зависим от интелектуалната собственост и сме от разнообразни сектори като издателски, селскостопански, производствен. (актуализира се според подписалите страни)

Споразумението АКТА е за доброто на Европа. Без да променя законодателството на ЕС, то постановява общи процедури при нарушения на правата на интелектуална собственост в страни, които отговарят за 50% от световната търговия. Тази процедурна рамка, постановена от АКТА, ще допринесе благоприятно за защита на индустриите, работните места и хората в Европа. АКТА не води след себе си негативни последици, тъй като споразумението не се отклонява от законодателството на ЕС – както беше потвърдено от три становища на Правната служба към Европейския парламент, както и от Европейската комисия. Важно е да се демонстрира, че Европа е обединена и има доверие в институциите си и държавните процеси. Ето защо АКТА се подкрепя от всички организации и компании, посочени по-долу, както и от 22 държави-членки на ЕС, които се присъединиха към ЕС при първата стъпка към ратифицирането.

Ето защо ви призоваваме да обърнете внимание на фактите зад грешната информация и да подкрепите АКТА. АКТА е проект за международно сътрудничество, който ще защитава правата и гражданите в Европа и ще затвърди глобалната роля на ЕС като отговорен търговски партньор. За да може Европа да има успешна икономика на знанието и производствена база, тя трябва да защитава собствените си работници, творци, производствени иновации и индустрии в чужбина. Със споразумението АКТА се изпраща едно важно послание до трети страни и до работната сила на Европа, а именно, че правата ни трябва да бъдат защитени на практика и че Европа няма да изостава в това отношение от други страни. Това е съдбоносен момент за правителствата и институциите в Европа в усилията им да гарантират работни места и икономическо бъдеще в Европа. Ако това не се направи, доверието в Европа като надежден глобален търговски партньор ще бъде безвъзвратно накърнено.

Списък на организациите...

* Текстът е от "Общо писмо в подкрепа на АСТА", подготвено от Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), което се разпространява от европейски браншови организации. Те го препращат към членовете си по държави, заедно с обяснение "Защо трябва да подкрепим АСТА" и списък от контакти, до които да бъде адресирано (в България - до Правителствена информационна служба, Секретариат на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Пресцентър на МВР). Английската версия на текста е подписана от две български организации - Асоциация "Българска книга" и Българската асоциация на музикалните продуценти.

** Текстът е публикуван без корекции и по никакъв начин не ангажира и не може да бъде считано за позиция на редакцията на "Аз чета".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване