02/21/12 15:29
(http://www.bivol.bg/)

Фабриката в Ловеч - китайски комунисти узаконяват награбеното от българските бандити

На фона на овчата радост от цеха за сглобяване на китайски четириколки в Ловеч и на гръмките заглавия, че в България пак се "правят автомобили", не мога да се стърпя да хвърля лъжица мед в кацата с катрана на българския патриотичен бизнес.

Ето какво пише посланик Джеймс Пардю за собственика на "Литекс Моторс" Гриша Ганчев през 2005 г.:

H. (C) ЛИТЕКС КОМЕРС Още един бивш борец и настоящ член на Българската федерация по борба ГРИША ДАНАИЛОВ ГАНЧЕВ (български гражданин, роден на 10-ти декември, 1962 г.), притежава верига бензиностанции и е един от тримата най-големи вносители на петрол в България. Фирмата му ЛИТЕКС КОМЕРС притежава и марката плодови сокове QUEEN. Ганчев беше един от първите лидери на организираната престъпност, който използва спортен отбор за пране на пари, чрез футболния клуб ЛИТЕКС в град Ловеч. Литекс е собственик и на базираната в Ловеч изба ВИНАЛ, която произвежда вино за местна консумация и износ, и водка за износ. Незаконните дейности на Литекс са свързани с контрабанда на петрол, финансови измами, пране на пари, изнудване и рекет.

Ако това е вярно, Гриша Ганчев трябва да лежи в затвора, а не да се изживява като национален герой заради успешната операция по препиране на пари придобити с престъпна дейност.

Но ето го днес на трибуната с Бойко Борисов, чието минало също е изпъстрено със съставомерни епизоди, както твърди посланик Байърли:

"13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата")."

Връзката между Борисов и Ганчев се проследява и чрез публично достъпни документи в Търговския регистър. Ангел Бончев, който е дясната ръка на Ганчев, е съдружник с Бойко Борисов и Румен Николов ("Пашата") във фирмата "Тео Интернационал", заловена в производство на цигари без бандерол.

Capture_decran_2012-02-21_a_17.39.41

Финансирането на завода пък идва от Корпоративна търговска банка, в която са вложени 70% от парите на държавните предприятия. Пак в грамите на американските посланици четем следното за КТБ и собственикът и Цветан Василев:

"Корпоративна търговска банка (Corporate Commercial Bank). Тази банка е известна още като Банката на Риск Инжинеринг, най-важният и печално известен играч в енергийния сектор, участващ в почти всички енергийни консултантски проекти. Заради тесните си връзки с Риск Инжинeринг, притежавана от Богомил Манчев, се очаква банката да придобие силни позиции във финансирането на проекта Белене. Сметките на Националната електрическа компания, която е собственост на държавата и се занимава с тъмни продажби на електроенергия чрез посредници като Манчев и Ковачки, също са депозирани там. Главният акционер на тази банка е Бромак ООД, собственост на Цветан Василев, който през 2004 г. беше замесен в противоречива приватизационна сделка свързана с купуването на Софийския завод за вагони, дотогава държавна собственост, на цена по-ниска от пазарната."

Още един щрих към картината е изнесената в блога на Иво Инжев информация, че лично бившият президент Първанов, известен с агентурното си име "Гоце", е съдействал за това фирмата от "братски комунистически Китай" да се установи в България. За топлата връзка между Гриша Ганчев и Първанов разказва и свидетелят по делото Октопод Пламен Устинов. Според него Алексей Петров - Трактора му поръчал да убие Ганчев. Устинов обаче предупредил Ганчев, който потърсил съдействие от Първанов, за да отмени поръчката. 

"Ако Ганчев е откровен, би трябвало да кръсти завода „Георги Първанов” и да го украси с негов портрет, на който президентът-покровител е зареял прозорлив поглед в бъдещето (си на подсигурен благодетел), досущ като Мао." - коментира Иво Инджев.

Ето такъв е генезисът на "успешния" български бизнес днес. Това е държавата на мафията, член на ЕС. Резултатът също го виждаме - 120 души сглобяват части за таратайки, предоставени от един престъпен комунистически режим, за да си осигури трамплин към европейския пазар. Предприятието е финансирано с пари, чийто произход е неясен и съмнителен, може би кървав, към които правителството е добавило чистите пари издоени от данъкоплатците и скътани в КТБ. Естествено, всичко това се облича в целофан с пайети, а медиите дружно венцеславят отбрани мутри на прехода, събрали се на откриването.

История не се пише с "ако", но това не е история, а журналистическа импресия, затова си позволявам тази волност. Ако в България имаше действащо правораздаване мутрите щяха да са на топло, капиталите им конфискувани, бизнес средата привлекателна, инвеститорите многобройни и с добра репутация, откритите работни места десетки хиляди. Инвестициите щяха да създават принадена стойност и технологични трансфери, което не може да се каже за сглобяването на субпродукти произведени в КНР.

В крайна сметка България щеше да прилича повече на страна от Средна Европа, отколкото на средноафриканска страна. Това не е кой знае колко амбициозна цел, но безнаказаната престъпност ни дели от нея както Великата стена е деляла варварите от цивилизацията.

Публикувана на 02/21/12 15:29 http://www.bivol.bg/greatwall-lovech.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване