02/24/12 15:53
(http://nellyo.wordpress.com/)

Как се преодолява криза в медиите

След скандала с подслушването и закриването на the News of the World, в Лондон продължава разследването на нарушенията на стандартите в пресата (Leveson inquiry). То е тема за медиите, води се с енергичен ритъм, има голям обществен отзвук (най-туитваното събитие от британските журналисти)  и се очаква да завърши с предложения за мерки.

  • Нов регулатор

Постъпило е предложение за създаване на независим и от държавата, и от бизнеса регулатор (Media Standards Authority), който да бъде регламентиран в закон. Сегашната Комисия за жалбите в печатните издания (Press Complaints Commission), дълго време разглеждана като образец,    понесе тежка критика да неспособността си да идентифицира и овладее процесите, довели до кризата от 2011 г.  Ако се даде ход на новото предложение, РСС ще бъде включена към новия медиен регулатор.

  • Медиен плурализъм

Обсъжда се как може да се гарантира, че никой  в  бъдеще не може да  има доминираща роля на медийния пазар. Припомня се, че Мърдок беше на път да поеме пълния контрол върху BSkyB и само скандалът с подслушването повлия върху решението по този въпрос.

Остава предизвикателството да се разработи система, в която никой – Мърдок или някой друг – няма да може да има непропорционално голяма част от британските медии. Една стъпка е очевидна. Политиците трябва да бъдат изключени напълно от процеса на вземане на решения.

По-трудният въпрос е как да се измерват пазарните дялове.

  • Журналистиката в служба на какво?

И Слънцето отново ще изгрее в неделя, става дума за   на Мърдок. Изданието  предлага работни места на онези, които желаят да поставят своите писалки в служба на  злоупотребата с мигранти,  синдикалисти, самотни майки, жени, безработни,  Европа, чужденци или дори хора с увреждания – според коментара на Поли Тойнби.

*

Как се преодолява криза в медиите? Ако съдим по това, което се случва във Великобритания: обществен натиск –   политическа воля   –   експертиза – правила – независим регулатор – експертиза – правила – и   журналисти, които не са писалки в служба на злоупотребата.

В този дух, темата днес е  И сега ли ще се правим, че не забелязваме |   от блога на  Иван Бедров

- +видео

  Капитал | Нищо новинарско, просто бизнес


Публикувана на 02/24/12 15:53 http://nellyo.wordpress.com/2012/02/24/press_reg/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване