02/24/12 07:00
(http://patepis.com/)

Мокра Коледа във Ванкувър

Днешният пътепис е началото на изтриването на белите петна от нашата карта в района на Канада и по-точно източната ѝ част. Наталия, днес ще ни разходи до Ванкувър – един от най-добрите за живеене градове в света. Приятно четене:

Мокра Коледа във Ванкувър

Непредвидено се наложи да заминем за Ванкувър. Дните бяха предпразнични, времето по изключение необичайно топло и без сняг, което никак не е характерно за Британска Columbia по Коледа. Организирахме се само за ден, направихме нужните резервации и рано на следващата сутрин - потеглихме. Предстоят ни 10 часа път с кола, от нашия град до Ванкувър. Около 10 сутринтта слънцето най-после се показа и се разведели напълно.    

Коледа във Ванкувър, Канада

Въпреки мрачното време, настроението ни не беше никак мрачно :) Пътищата - сухи, сняг - никакъв , необичайно топло за сезона време. Дори синът ни - тинейджър не намираше причини да недоволства за нещо а както знаем тинейджърите са изобретателни в намирането на причини за недоволство :) :) Британска Columbia е място с изключително красива и разнообразна природа. От нашият град до крайната точка на пътешествието ни са около 730 км., като Магистрала 97 (Sauth) преминава през различен ландшафт. По пътя ни се изреждат: Иглолистна гора стъпила върху плато, после хълмове с внушителни с гъстотата си иглолистни гори, толкова гъсти, че из между дърветата цари полумрак дори и в най-ясният ден. (Да му мислят мечките, които живеят по тези земи и трябва да бродят из г ъ c т ите тъмни гори на British Columbia:) :) Следват ливадите с тук - там събрани на групи дървета, дърветата пак иглолистни разбира се. Местноста е идеална за пасища, наричат я Кравешка държава (Cattle country:) В тази отсечка са фермите, каубоите и един малко по-различен (кънтри) стил на живот.... По-нататък е сухата земя - semidesert (полу- пустиня). Съвсем на края се прекосява каньон, долина и...Ванкувър! Всъщност истинската причина за внезапното ни тръгване налагаше да отидем до Хоуп, това е градче не далече от Ванкувър. Тъкмо заради това: "налага се да отидем по работа до Хоуп" - видяхме случе й да продължим до големия град и да си подарим една по-ралична Коледа. Дните по това време на годината са кратки а още повече по тези географски ширини. Нямаше време за обичайните отбивки за снимки и видео. И все пак "откраднахме" по някоя снимка от колата в движение. Без обичайния сняг през зимата, природата като че ли беше лишена от цветове, но въпреки това не по-малко величествена.

Коледа във Ванкувър, КанадаКоледа във Ванкувър, Канада

Коледа във Ванкувър, Канада

Кратка отбивка след много часове път. Поточе с кристално чиста вода стичаща се от планините, богата на много минерали. Идеална за чай!!! Жалко, че не разполагахме с време за подобно крайпътно приключение. Искахме да стигнем до Хоуп а после и до Ванкувър по светло.  

Коледа във Ванкувър, Канада

Продължаваме. Вече сме съвсем близо до Хоуп. Градчето е разположено в края на долината Фрейзър - място мъгливо и дъждовно. Живеещите тук хора са принудени много по-често да подменят покривите на къщите си заради почти всеки ден леещият се безжалостно дъжд.  

Коледа във Ванкувър, Канада

Коледа във Ванкувър, Канада

  Хоуп е вече зад гърба ни, работата която ни доведе тук - свършена! Сега е време за празник, време е за

Ванкувър!!!

Градът е рядко красиво съчетание между планина и океан. Както си му е рада посрещна ни с дъжд. Ко й то ту спираше ту започваше пак да р ъ ми а после внезапно се усилваше... Ванкувър, разположен върху вода + множеството му мостове = Скъп бензин. [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info] Управата на града начислява допълнителни данъци върху цената на бензина заради поддръжката на множеството мостове и налаг ащата се в района сложна инфраструктура. Може би единствено по-скъп бензин имат във френска Canada, но там е така заради социалната политика, която се опитват да водят и заради помощите с които се опитват да привличат повече емигранти. Но всичко това си има цена и заради това бензина в Квебек е скъп! Съ щ о една друга подробност за френска Canada - след определения минимум, всеки доход след тази граница нагоре се облага с 50% данък!!! (Това за Квебек беше малко отклонение). Денят е към края си, време е да се приберем в хотела. Толкова за днес - 23 Декември 2011. 24 Декември.  

Коледа във Ванкувър, Канада

Коледа във Ванкувър, Канада

  Странно чувство. Коледа без сняг с постоянен дъжд. За момент изпитах съжеление за хората живеещите в градове разположени на океан, лишени да почувстват магията на една „Бяла Коледа“ :) :) Разбира се, че

не пропуснахме и шопинга

в един от моловете :) Всъщност глътна ни почти цял ден...

Коледа във Ванкувър, Канада

    Видяхме обявените разпродажби, насрочени за Boxing Day, който е на 26 Декември. Този ден е несъмнено известен като денят на откаченото пазаруване в Canada. На този ден (денят след Коледа), можеш да си купиш стоки с невероятно намаление. По залез се отбихме в

Стенли парк,

където сме били толкова много пъти, но можеш ли да отидеш до Ванкувър и да не се отбиеш до култовият Стенли парк?!..  

Коледа във Ванкувър, КанадаКоледа във Ванкувър, Канада

Спирахме на бързо за снимки, защото не искахме да плащаме за паркинг. И без това скоро щеше да се стъмни. Стенли парк е огромен, има много какво да се види. Спираме пак и пак и все на бързо, защо скоро ще е сумрак. Дори не изключихме двигателя на автомобила си, а само аз прибягах да щракна снимка от моста. Обаче дълго не можах да се съсредоточа за снимка. Причината - ниско над мен в небето се рееха 3 огромни орела, които упорито исках да снимам, но те упорито все някак си ми се изплъзваха от кадър. Явно НЕ искаха да бъдат снимани:( :( Отказах се и си снимах моста с планината насреща.

Коледа във Ванкувър, Канада

Коледа във Ванкувър, Канада

Коледа във Ванкувър, Канада

Коледа във Ванкувър, Канада

Отбихме се, разбира се и до Тотемите.

Коледа във Ванкувър, Канада

Продължаваме за още няколко снимки и... последният слънчев лъч на 24 Декември. Навечерието на Рождество Христово. Стенли парк.  

Коледа във Ванкувър, Канада

Свършихме.:) На единия изход след парка е

Силвия Хотел

Дейвид (съпругът ми) на бяг изскочи от автомобила за да направи ето тази снимка. Казвам "на бяг" защото паркинга на всякъде беше платен и там в далечината имаше един мъж, който раздаваше билети, но определено ние не искахме да ни даде билет:):):):) А и какво толкова интересно на този хотел имаше да се снима - не доумявах аз. Интересното според Дейвид бил факта, като самият той връщайки се в колата ми обясни, че: "The Sylvia Hotel is an old, Vancouver landmark situated across the street from English Bay. It is most renowned for the fact that a very famous Hollywood actor - Errol Flynn - died here of heart failure in October, 1959.

Коледа във Ванкувър, Канада

  "Интересно, интересно..." - промърморих под носа си аз, но в действителност си мислех:"Добре, че се разминахме с глобата!!"

Нощен Ванкувър.

На път за Чайна таун.  

Коледа във Ванкувър, Канада

  Като стигнахме в Китайският квартал обаче се оказа разочарование и НЕ направихме нито една снимка там. Нямаше ги традиционните светлини и китайски украси характерни с ориенталската си пищност, които сме виждали преди. Дали ефект от кризата или просто бяха изключени за да не споделят празника на християните тази нощ в навечерието на Рождество ...??? Сменихме посоката - привлечени от красивата палитра разноцветни светлини на града посред тъмнината на ноща. (СНИМКА 21)

Коледа във Ванкувър, Канада

А ето я и сградата на Телус, мобилният оператор монополист в тази част на Canada, които здраво ни дере кожите, но....:(:( тук сега говорим само за приятни неща:):) Сградата -кълбo съставена от хиляди светлини, които ритмично светваха (СНИМКА 22)

Коледа във Ванкувър, Канада

  и изгасваха.

Утре е Коледа.

Ще оставя празничният ден несподелен. Нека си остане семеен празник. Ами това беше. Ето, че и светлините на Телус изгаснаха. Помпозното кълбо от светлина притъмня.

Коледа във Ванкувър, Канада

  Вселената притихна в очакване на Христовото рождение.   Автор: Наталия Х. Снимки: авторът     Още разкази от Канада  – на картата:
Публикувана на 02/24/12 07:00 http://patepis.com/?p=29638
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване