02/28/12 09:23
(http://greentech-bg.net/)

По едно и също време два важни форума – в Орландо и в София – ще обсъждат зелената енергия

В едно от последните си обръщения към нацията президентът Обама каза, че „най-лесният начин да се пестят пари е да се пилее по-малко енергия”. Той  отправи предизвикателството американците да спестят от сметките си за енергия 100 млрд. долара за следващите 10 години. Това ще бъде една от основните теми на тазгодишния Глобален Форум за енергийна ефективност, който ще се проведе от 27 до 29 март в Орландо, Флорида. По същото време /28-30 март/ в София  зелената енергия  ще е във фокуса на Конгреса и изложбата за Югоизточна Европа, организирани от Via Expo, като изявата е една от най-значителните на Балканите.

В програмата ще се включат лектори от 18 държави. Конгресът ще бъде открит от президента на Европейската федерация за възобновяема енергия г-н Хенрихс-Ралвс. Той ще  запознае делегатите с приетата Пътна енергийна карта 2050, с  инфраструктурните предизвикателства, ролята на интелигентните  разпределителни мрежи и стабилната политическа рамка в подкрепа на развитието на енергийните пазари, както и какви конкретни бъдещи стъпки трябва да бъдат предприети в тази посока. Биргер Лауерсен от Еuroheat & Power  ще представи ползите от централизираното отопление и климатизация за значителното намаляване на разходите на енергия в сградите, тъй като  55 % от употребяваната първична енергия в Европа се губи преди фактически да сме получили желаните от нас енергийни услуги. Тя се изразходва като излишна топлина при преобразуването на енергия и при крайната ѝ употреба.  Следвайки Директивата за енергийни услуги (ДЕУ), държавите-членки  на ЕС са задължени да връчат на Европейската комисия Национални планове за действие в областта на енергийната ефективност (НПДЕЕ) в годините 2007, 2011 и 2014. Въпреки че много такива, предадени през 2007 и 2011 г. са доста прогресивни, много от мерките за енергийна ефективност не са приложени на национално ниво. Ян Гайс от Европейски форум за възобновяеми енергийни източници ще презентира проекта „Наблюдение на енергийната ефективност 2“, който има за цел да консултира, анализира и обменя добрите практики в областта на енергийната ефективност. Какъв е примерът на Холандия ще научим от Роб Коол от Холандската агенция. Той ще направи ретроспекция на историята на националната енергийна стратегия. През 2008 г. стартира политиката „Повече чрез по-малко“, като нейната мисия е нулево потребление на енергия в жилищните сгради през 2015 г. Австрийската енергийна агенция ще представи резултати от прилагането на мерки за енергийна ефективност  - ролята на субсидиите и подкрепящите механизми и нови инструменти, които могат да се приложат в България. Финансиране на проекти, биоенергия и биомасата  ще са другите дискутиращи теми във форума.


Нов акцент е форумът „Фотоволтаиката – индустрия на кръстопът”. За първи път се провежда и конкурсът „Българска екообщина” – като в надпреварата се включиха редица общини.

Паралелната изложба е най-мащабната в България. Водещи компании ще покажат изключително разнообразие на нови технологии в областта на соларната, вятърната, био-и хидроенергия, енергийно ефективни решения и електрически превозни средства. Сред тях са Fronius, Alukönigstahl, Невен Зиг Солар, Лонгман, Global Wind Power, Eкосист, Етем, Hill & Smith Limited, Соларпро, juwi, Neon Energy, Smart Solar, Sputnik Engineering International, Canadian Solar,  Diehl AKO Stiftung & Co. KG, Vestas  и мн. др.

Организаторите отчитат засилен интерес от страна на бизнеса, като 30 % е ръстът на новите участници. Изявата се промоцира и в тясното сътрудничество с над 110 международни и български браншови асоциации и медии. Очакваният брой на посетителите е над 7 000.

Паралелно събитие ще бъде 3-тата конференция и изложба за управление на отпадъци и рециклиране „Save the Planet“.

За повече информация: www.viaexpo.com

Публикувана на 02/28/12 09:23 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/d1jsw32j79Y/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване