03/05/12 09:48
(http://ivo.bg/)

Путин може да освободи своя заложник Ходорковски

Ден след изборния фарс в Русия истинската новина от Червения площад, освен че възпроизвелият се отново на върха на държавата Путин е в състояние да покаже емоции пред публиката и да се разплаче от радост, дойде часове след като стана ясно, че няма никакви изненади и Путин вече може да си позволи да откачи от врата си позорящият го лично „камък Ходорковски”.

В автобиографията на Ходорковски, в която журналистката Наталия Геворкян е съавтор, тя отбелязва, че за нея истинското начало на перестройката е денят, в който Горбачов се е обадил в 15:00 ч. на 16 декември 1986 г. на изселения от Москва в Горки дисидент академик Сахаров да се завърне в столицата. Според нея, нещо подобно ще случи по отношение на процеса на промени в страната само, когато освободят от затвора „желязната маска”, личния враг, личния затворник номер едно на Путин Михаил Ходорковски. И ето че действащият президент Медведев открехва вратата към такава възможност в самия край на мандата си- упражнение, което няма как да не е съгласувано с неговия ментор Путин.

Медведев нареди да се преразгледа делото Ходорковски

Руският президент Дмитрий Медведев нареди днес на генералния прокурор на страната да провери „основателността“ на присъдата в делото срещу бившия петролен магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски, съобщи президентството в комюнике.
Дмитрий Медведев възложи на Юрий Чайка „да анализира до 1 април законността и основателността на присъдите“ срещу 32 руски граждани, в това число Михаил Ходорковски и неговият основен съдружник Платон Лебедев, които лежат в затвора с13 – годишни присъди, се казва в комюникето.
По този начин президентът, чийто мандат вече изтича, отговаря на искане на опозицията , която на среща на 20 февруари му представи списък на лица, смятани за политически затворници. Освобождаването на политическите затворници беше едно от исканията на опозицията по време на масовите демонстрации в Москва, последвали оспорваните парламентарни избори на 4 декември. (АФП, БГНЕС)

Ако това е началото на края на затворничеството на бившия най-богат руснак и мразен до смърт от Путин противник ( събеседници на Путин разказват, че той губи самообладание само при споменаването на името на Ходорковски, сменя цвета на лицето си и започва да повишава тон), заради чието разоряване и вкарване в затвора Путин отнесе много критики на Запад ( а напоследък и у дома, защото расте популярността на Ходорковски в интелектуалните среди, насила превърнат в дисидент и главен опонент на Путин), ще наблюдаваме интересна картина. Путин със сигурност ще постави условия, но дали Ходорковски ще ги приеме, за да получи лична свобода, жертвайки принципите си? Този човек демонстрира желязно самообладание и нерви, огранизирайки дори т.н. „сухи” гладни стачки в затвора, които са много по-опасни за живота от отказа да се примат течности.

„Интересното” в Русия предстои. Липсата на харизматичен лидер на опозицията беше досега сред основните причини за политическия комфорт на режима. Ще се осмели ли Путин, в името на някакво предполагаемо усмиряване на протестното движение срещу неговия авторитаризъм да пусне Ходорковски от затвора и духа на опозиционното лидерство от бутилката?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване