03/08/12 16:14
(http://ivo.bg/)

Митът за „мирния атом“:по-добре да ударим, отколкото да ритнем камбаната

Откритието, че няма такова нещо като „ядрена безопасност” не е новина за българския ядрен дисидент Георги Котев, който развива тази теза в книгата „Ядреналин”, чието отпечатване е предстоящо след около месец . За мен, като съавтор,съвпадението в оценките на „Грийнпийс” и на Георги Котев е поразително до степен, че (ако не беше невъзможно да се е случило практически), бих „заподозрял” направо плагиат от страна на международната организация- която, впрочем, също попада под критиките на Георги Котев. Разликата обаче е в това, че на еколозите е присъща подобна позиция, докато за един ядрен физик тя е крайно необичайна, защото е свързана с отрицание на легендата за „гарантираната сигурност” на атомните централи у нас и по света, наложена от ядреното лоби от десетилетия. Този мит беше взривен във Фукушима, а преди това в Чернобил.

Гласът на разума в тези предупреждения е запушен под похлупака на огромни интереси, които го заглушават повече и от бетонния саркофаг, изграден над взривения чернобилски реактор. Желаещите да го чуят ще могат да го направят, когато се запознаят с „Ядреналин”. Засега ето какви са аргументите на „Грийнпийс”.

Грийнпийс“: „Козлодуй“ и „Белене“ не са застраховани от бедствие
8 март 2012, четвъртък

Ядрените централи АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“ не са застраховани срещу бедствие с размерите на „Фукушима“, предупреди Ян Хаверкамп от международната екоорганизация „Грийнпийс“.
Според последния доклад на „Грийнпийс“ за ядрената енергетика, публикуван една година след ядрената катастрофа в АЕЦ „Фукушима“, ядрена безопасност не съществува – „съществуват само непредсказуеми ядрени рискове, присъщи на всеки реактор“, предава БГНЕС.
„Цялата японска система за безопасност гарантираше, че реакторите могат да издържат на всяко земетресение или цунами. В същото „Атомстрой“ уверява българите днес“, категоричен е Ян Хаверкамп.
След посещението си в Свищов в сряда той отбелязва, че 35 години след голямото земетресение в дунавския град хората все още помнят страха. „АЕЦ „Козлодуй“ се намира само на 5 км от града, в който живеят около 14 000 души“, посочва екоактивистът.
Той определя като „абсолютна глупост“ отричането на възможността за природно бедствие, при което „Белене“ и „Козлодуй“ могат да претърпят бедствие с размерите на „Фукушима“.
Според Ян Хаверкамп, ако България иска да предприеме логични стъпки за предотвратяването на подобни аварии, трябва да заложи на достъпни технологии за възобновяема енергия.
„Институционалните неуспехи в Япония трябва да бъдат предупреждение за останалия свят. Трябва да се поучим от уроците на миналото“, призова активистът на „Грийнпийс“.
Той заяви, че развитите и мощни технологии за възобновяема енергия трябва да заменят опасните ядрени реактори.
Според доклада на екоорганизацията през последните пет години е бил създаден 22 пъти по-голям енергиен капацитет, базиран на вятъра и слънцето (230 000MW) в сравнение с ядрения (10 600MW).
„Централите за възобновяема енергия, построени през 2011 г., могат да генерират толкова електричество, колкото 16 големи ядрени реактора. Това е възможността за бъдеще без ядрена опасност“, е заключението на експертите. ( Novinite.bg|

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване