03/09/12 07:00
(http://patepis.com/)

Екскурзия до Атон – Света Гора (Athos Agion Oros)

 Мина Осми март и вече е крайно време да почнем да мислим за море :) Днес Оги ще ни води за малко до Халкидики, за да сме сигурни, че още си е там и че пак ще се ходи на море :)   Приятно четене:

Екскурзия до Атон – Света Гора (Athos Agion Oros)

Порто Куфо, Халкидики

Първата част на лятната почивка мина и замина. Беше хубаво, топло, спокойно и се уморих да си почивам. Днес в офиса ми е едно криво таквоз и никак, ама никак не ми се работи. Няколко пъти съм писал за Халкидики и няма много за казване, освен че за втори път сме на Ситония и то в Порто Куфо.

Хотел Порто Куфо

е буквално на няма и 10 метра от морето, чистичък е (почистват стаите всеки ден и сменят кърпи и чаршафи през ден), но е леко скъпичък :-) Хубавото е че на 15 метра от него има ресторант –Букадура, който използвахме като стол, но и там не е много евтино. Всъщност кризата в Гърция е страшна :-) Вдигнали са се цените на всичко – алкохол, цигари, папане, бензин (около 1.7 евро за литър). Определено, само мерака им за работа е паднал :-) [geo_mashup_map zoom="10"] [geo_mashup_location_info]     Иска ми се обаче да разкажа за нещо, което много пъти планирах, но досега не можах да осъществя, а имено

екскурзия до Атон – Света Гора (Athos Agion Oros)

. Като един виден хаджия нямаше как да пропусна да видя макар и отдалече Света Гора, а догодина вероятно и да се помоткам из самия полуостров, за който обаче се иска виза (как да си я изкарате пишат Минко и 24 часа) Билети за корабчетата се продават от почти всички туристически агенции в градчетата на Халкидики (30 евро), но от самото пристанище Ормос Панагиас в Ormos Travel са по 25 евро.

Корабът за Атон тръгва в 9:30,

но е добре да сте в Ormos Panagias поне в 8:45, да си купите билет и да заемете мястото от дясната страна на палубата (от там се виждат всички манастири на Света гора), защото след 9 започват да прииждат групи с автобуси и става фраш. Хубаво е да седнете под навес и да сте се запасили с достатъчно храна за гларусите, които вземат от ръка по време на цялото плаване. Стават страхотни снимки. Menia Maria III е най-големият кораб извършващ круизи около Атон, но гадните византийци нарочно минават на 500 метра, че и километър от брега (при обещани максимум 400) и без сериозен обектив, забравете да щракнете нещо добро. Петстотин души със сапунерки се изядоха от яд :-) С моя туристически 18-200 все хванах нещо, но ако трябва пак да ходя бих взел поне 300 милиметров обектив. Имайте предвид, че разни други гемии минават на по 50 метра от брега, но те се хващат от Уранополис. През цялото пътуване виждате 5 манастира и половина за 4 часа лашкане и единствения, който си заслужава е руският манастир. Има и един гръцки, в който имало 20 000 икони, но там люде различни от византийците не биват допускани.

В Уранополис има почивка – около 2 часа.

Можете да хапнете в някоя таверна (беше ужасна жега) или да тръгнете по магазините и да се нагледате или накупувате на икони. Икони има всякакви размери, качество и цени. Видях икони с три нули отзад. Ако си харесате някоя икона, просто обиколете 4-5 магазина. Една и съща я намерих межди 15 и 50 евро. btw в никакъв случай не закъснявайте за корабчето и бъдете най-късно няколко минути по-рано от часа, който са обявили. За ужас на няколко българи, гемията разцепи секундата и тръгна на време. Все още не мога да повярвам, че в Гърция стават такива неща :-)   Автор: Оггин Снимки и видео: авторът   Други разкази свързани с Атон – на картата:
Публикувана на 03/09/12 07:00 http://patepis.com/?p=30060
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване