03/12/12 12:56
(http://milenafuchedjieva.blogspot.com/)

американски документален филм за българския фолклор


моята добра приятелка валя ганева е монтирала интересен документален филм на един запален по българския фолклор американец - тимоти райс. филмът е в програмата на софия филм фест, ето малко информация. 



Тимоти Райс/САЩ/
Тимоти Райсизследва българския фолклор от 1969г., когато за първи път посещава България в рамките на 3 месеца. Записва много песни и изпълнения на музиканти по селата.1972 – 73г. идва отново за повече от година, през 2000г.отново e в България. При всички тези посещения той продължава изследователскатаси работа. През 80-те години води университетски групи  от UCLA вБългария и ги запознава с българския фолклор. През 2005, 2006 и 2010 правимного записи на фолклорна музика в Родопите, Шоплука, Пирин и Странджа.
/Автор  на две научни книги и множество статии,посветени на българската музика. Преподавател е по етномузикология в UCLA, университета на Калифорния в Лос Анджелис, и е директор на Музикалното училище„Хърб Алпърт” към него./
2008г - Награденс орден „Св.Кирил и Методий”II степен зазаслугите си към разпространението на българската култура.
Филмът с койтосе представя на София филм фест 2012г е резултат на многогодишнинатрупвания, размисли, и  уважение къмизпълнителското майсторство на българските музиканти и респект към българскатакултура.

София Филм Фест2012
Кино „Люмиер” –14.03.2012г,18ч.
“May It Fill Your Soul” (Да ти напълни душата)– документален филм.
Продуцент,режисьор и сценарист:Тимоти Райс
Монтаж:Валентина Ганева
 2011
: 56 minutes
 Филмът е посветен на отличните изпълнители набългарски фолклор – семейство Варимезови. Проследяваме историята на тяхнатафамилия от 1878 г. до наши дни, паралелно с политическата съдба на страната.Преди Втората световна война музиката е домашно забавление за семейството вмалко селце в Югоизточна България. След това, по време на комунистическиярежим, талантливият гайдар Костадин Варимезов пренася фолклорната традиция отродния си край в София, където властта решава да я обработи и превърне в символна националната идентичност и тогавашното предполагаемо благоденствие нанарода. След падането на комунизма през 1989 г. най-добрият ученик на Костадин– племенникът му Иван, заедно със съпругата си Цветанка пренася традициятапърво в САЩ, а после и по цял свят. Той има многобройни ученици, сред които саи двете му дъщери. А в САЩ, страните от Западна Европа и Япония вече има хилядипочитатели на българските фолклорни песни и танци. Запърви път филмът е показан на SEE Fest LA, /Uzno Istochno Evropeiski Filmov F,Los Angeles/  (2011),следват многоакадемични прожекции.

Публикувана на 03/12/12 12:56 http://milenafuchedjieva.blogspot.com/2012/03/blog-post_12.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване