03/13/12 19:08
(http://ivo.bg/)

Тест: да подкрепим протеста срещу клането в Сирия

Сирийската общност в България организира протест срещу режима на президента Башар Асад на 18 март (неделя) на входа на Борисовата градина пред езерото „Ариана“- от 11.30 до 14 часа.

Време е българите с чувство за солидарност със страданието на други (по-нещастни народи- има такива!) да покажат своята човечност и съпричастност.

На въпроса „защо” отговарям с две публикации от днес ( на сайта Медиапул и на „Дойче веле”) ivo.bg

 

На 18 март 2012 г. се навършва една година от началото на революцията в Сирия.

По данни на ООН към днешна дата убитите в Сирия мъже, жени и деца са 9 345, посочват организаторите на протеста с съобщението си до медиите.

Неофициалните данни на опозицията сочат, че броят им надвишава 30 000 души.

„В памет на загиналите и за да отбележи една от най-трагичните дати в историята на Сирия, Сирийската общност у нас кани всички демократично мислещи граждани в България да се присъединят към тях в протеста. Специална покана сирийците, живеещи у нас, отправят към всички родители, които искат да се присъденият към мъката на сирийския народ за загиналите деца и да застанем срещу отмъстителните акции на варварския режим срещу децата. Децата са ангели и не трябва да имат тази съдба“, се посочва в обръщение на сирийската общност у нас.

Сирийците в България припомнят, че революцията в страната им е започнала от невинността на децата в град Дараа, които са написали като детска игра по стените на училището си, че режима в Сирия трябва да бъде сменен.

Последваха арести и 15 детски живота бяха прекършени завинаги, припомнят сирийците, живеещи в България.

„Тази революция е срещу подтисничеството и несправедливостта. Тя успя да разклати трона на един брутален и диктаторски режим. Нека този варварски режим знае, че нашите деца и жени са нашата гордост и ние обещаваме да сложим край на неговите зверства и антихуманност. Ние обещаваме да спрем безмилостните убийства срещу тях, колкото и властта в Сирия да се чувства силна, заради помощта на други диктаторски режими като тези на Русия, Иран и Китай. За съжаление, тези държави дадоха сила на асадския режим да безчинства срещу мирното население в Сирия.

Преди два дни този режим извърши касапница, хора от службите за сигурност буквално заколиха 23 деца пред очите на майките им, убиха шестима мъже и накрая изнасилиха публично 26 жени и ги заклаха, без да му пука международните човешки права и всички сили на света”, се казва още в изявлението на Сирийската общност у нас.

В ада на Асад
„Дойче веле“ ~ вторник, 13 март 2012

Ужасяващите новини от Сирия не секват: 57 души, 28 от които деца, са били брутално убити. И докато обикновените сирийци се опитват да избягат от ада, хората на режима изпращат семействата си на сигурно място в чужбина.
Новите зверства на сирийския режим надминават по жестокост всичко известно досега.
Активисти от опозицията съобщават, че верни на режима въоръжени банди са избили най-малко 57 души в град Хомс. Опозиционерите разполагат с видеозаписи, на които се виждат убити деца и жени, изклани в квартал Карм ал Сайтун. Част от тях бяха качени в YouTube. Според противниците на режима при последното нападение са загинали 28 деца, 23 жени и шестима мъже, като някои от децата са били удушени. Труповете са били открити в неделя вечерта.
Според лекар от град Хомс, интервюиран от телевизия Ал Арабия, в града е имало и масови изнасилвания. Пред камерите лекарят призова сирийската опозиция да покаже повече сплотеност: „Едва тогава международната общност може да реагира решително срещу режима на Асад. В противен случай сме заплашени от геноцид както в Руанда“.
Сирия гори, светът все още само гледа
Активисти от опозицията съобщават за други 24-ма избити цивилни граждани, опитали се да напуснат град Идлиб. Така общият брой на жертвите, открити в неделя, според опозиционерите, се покачва на най-малко 81. В същото време Сирийският център за наблюдение на човешки права, базиран в Лондон обяви, че в неделя вечерта са били убити най-малко 12 души, а държавните сирийски медии потвърждават смъртните случаи в Хомс, но твърдят, че вината за тях носят „въоръжени терористи“.
На фона на случващото се в страната сирийският Национален съвет настоява за създаването на „защитена зона“ за закрила от нападенията на режима. Арабската лига, ООН и Организацията на ислямските държави трябва спешно да се намесят, за да прекратят убийствата, казват от там. Миналата година по време на конфликта в Либия НАТО създаде подобна зона и посредством бомбардировки предпази от нападения контролираните от опозицията територии. До момента обаче мандат на ООН за подобна защитна зона в Сирия няма.
И докато се умува над тези въпроси, независимият критичен портал All4Syria съобщава, че високопоставени функционери на режима и сътрудници на държавната телевизия са изпратили всичките си близки в чужбина. За да не бие на очи, те формулирали молбите си за напускане на страната с „медицинско лечение в чужбина“. Някои от функционерите дали и подкуп, за да могат за изпратят близките си в чужбина, съобщава порталът. Преминали на страната на бунтовниците представители на режима информират, че на функционерите официално е забранено да напускат страната.
Жертвите вече са над 7500
По изчисления на ООН от началото на бунтовете срещу режима на Асад в Сирия са били убити над 7 500 души. Според правозащитната организация Human Rights Watch само при щурмуването на квартала Баб Амр в Хомс на 1 март са били убити стотици цивилни граждани. На сателитни снимки от квартала се виждат 950 кратери от гранати.
Неотдавна 50 политици и интелектуалци от цял свят отправиха апел към Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на насилието в Сирия. „Разногласията в международната общност дават фалшиво чувство за сигурност на правителството на президента Асад да продължава с насилственото подтисничество“, се казва в документа, подписан от 50 световно известни личности.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване